Vzdušje miru

Grandharva Veda: glasba s posebnim vplivom na človeka

Neja Kralj
20. 10. 2022, 14.33
Posodobljeno: 20. 10. 2022, 14.51
Deli članek:

Zahod sonca, čigar lepota jemlje dah, pogled s hriba ali žuboreči potoček v gozdu nam lahko izpolnijo dušo s čarobno lepoto in radostjo.

PS
Z naravo se lahko povežemo tudi prek glasbe.

Glasba Grandharva Veda odraža prav takšne izkušnje. Če bi lahko slišali frekvence narave, bi slišali prav takšne zvoke.

Najstarejši duhovni zapisi sveta

Vede so najstarejši duhovni zapisi sveta. Beseda 'veda' dobesedno pomeni znanje ali modrost in označuje najvišje znanje o bogu in ljudeh. Za Hindujce so Vede duhovna resnica, ki so jo rišiji (osebe, ki so do spoznanja prišle s svojim uvidom in z intuicijo) prejeli med meditacijo neposredno od Boga.

Ghandarva Veda je vedska znanost o vplivu zvoka in glasbe na telo in dušo človeka. 

Vede imajo veliko aspektov, vsaka od njih je zadolžena za eno življenjsko področje. Ajurveda se denimo ukvarja s človekovim zdravjem, Sthapatya Veda z arhitekturo, Ghandarva Veda pa se posveča glasbi. Beseda 'gandharva' pomeni dober pevec ali vladar glasbe. Natančneje, Gandharva Veda je vedska znanost o vplivu zvoka in glasbe na telo in dušo človeka. Vsaka od teh melodij, ki se imenujejo rage, vsebujejo vibracije ter vzorce določenega dela dneva. Ko jo poslušamo v tistem delu dneva, kateremu je namenjena, glasba Ghandarva Veda ustvarja naravno harmonijo v človeški zavesti in njegovi okolici, skozi rage oživljamo svoje kvalitete, kot so hrabrost, samozavest, modrost in sreča.

Kako jo poslušamo?

Vedenje o tem, kdaj poslušati določeno rago, prihaja iz teorije časa Maharishijeve Gandharva Vede. Ta teorija temelji na triurnih razdobjih, ki odgovarjajo spremembi frekvence v naravi tekom dneva. Tako denimo rage, namenjene jutranjim uram, ni treba poslušati pozno popoldne.

To glasbo je najbolje poslušati v udobnem položaju, zaprtih oči.

To glasbo je najbolje poslušati v udobnem sedečem ali ležečem položaju, zaprtih oči. A četudi je ne morete poslušati na ta način in si jo predvajate 24 ur dnevno v svojem domu ali na delovnem mestu, bo Ghandarva Veda glasba ustvarila umirjeno vzdušje v celotni okolici.

Ko poslušamo to glasbo, sodelujemo v ustvarjanju miru, harmonije in radosti zase, za svoje bližnje in ves svet.

Poslušajte, kako zveni Maharishijeva Gandharva Veda glasba za ustvarjanje svečanega vzdušja. To glasbo lahko poslušate skozi ves dan.