Nenamenski uroki

Vsak človek je čarovnik, njegovo najbolj mogočno orodje pa ...

Nevenka Kamenik, terapevtka osebnostne rasti
18. 10. 2022, 17.11
Posodobljeno: 18. 10. 2022, 17.16
Deli članek:

Beseda je najmočnejše orodje, ki ga imamo ljudje. V njej se kažejo naš namen, sanje, občutja, to, kar smo v resnici.

Profimedia
Besede so tako mogočne, da lahko že ena sama spremeni ali celo uniči življenja milijonov ljudi.

Besede so tako mogočne, da lahko že ena sama spremeni ali celo uniči življenja milijonov ljudi.
Z besedo lahko ustvarite najlepše sanje – ali pa uničite vse okrog sebe. Od tega, kako jo uporabljamo, je torej odvisno, ali nas bo osvobodila ali nas pahnila še globlje v obup.
Že en sam strah ali dvom, zasejan v umu, se lahko razraste v neskončno dramo dogodkov. Že ena sama beseda je lahko kakor urok. Vsak človek je mag in s svojo besedo lahko nekoga bodisi uročimo bodisi rešimo uroka.

DVE PLATI MOČI
Oglejmo si najprej negativno moč besede.
Nekdo reče: »Poglej, kako grda punca!« Dekle prisluhne, začne verjeti, da je res grda, in potem odrašča v prepričanju, da je takšna. In pri tem sploh ni pomembno, kakšna je v resnici. Dokler se bo oklepala tega prepričanja, bo verjela, da je grda. Živela bo kakor uročena.
Podoben primer ... Če ste prepričani, da ste neumni, bo imelo prepričanje daljnosežne posledice, saj boste počeli vse mogoče neumnosti, da bi si dokazali, da ni nič drugače. Lahko potratimo cele dneve, ujeti v zanko enega prepričanja.
In še pozitivna moč besede: lepega dne nekdo drug pritegne vašo pozornost in vam, spet z rabo besed, da vedeti, da niste neumni; posledica pa je, da se ne dojemate več tako in tudi primerno ravnate. Staro prepričanje izgubi moč, zgolj z rabo besede.
A pozor, velja tudi nasprotno. Če se zdimo sami sebi neumni in nekdo pritegne našo pozornost z izjavo »Res si najbolj neumen človek, kar sem jih kdaj srečal«, se lahko naše osnovno prepričanje le še utrdi in celo okrepi.
Uporabljajte torej besede tako, da boste z njimi širili ljubezen, kajti besede lahko tudi ubije. Naj navedem primer: Neki moški je umrl, ko je izvedel, da ima raka, a je obdukcija razkrila, da je bila diagnoza napačna; čisto preprosto – umrl je, ker so zdravniki mislili, da umira, in on jim je verjel.

IZVOR BESED SO MISLI
Tu je zgodba o ženski, ki je trpela za hudo depresijo. Odločila se je, da bo sodelovala v raziskavi pri preizkusu novega antidepresiva. Ko je prvič prišla na kliniko, so ji namestil elektrode EEG za spremljanje in zapisovanje možganske aktivnosti, nato ji je zdravnik dal stekleničko novih antidepresivov. Bila je polna upanja, da ji bodo nova zdravila končno pomagala. Kmalu po jemanju tablet se je njeno zdravstveno stanje vidno izboljšalo. Bilo ji je sicer tudi slabo, a to je bila dobra novica, saj naj bi bili to običajni učinki preizkusnega zdravila. A sčasoma se je počutila sijajno, depresija je bila iz dneva v dan blažja, ni imela več samomorilnih misli, počutila se je povsem prerojeno. Toda na koncu preizkusa je izvedela, da je bila v skupini udeležencev raziskave, ki je dobila placebo (torej navidezno zdravilo, ki se uporablja v raziskovalne namene). To jo šokiralo, preprosto ni mogla verjeti, da so ji tako pomagale zgolj tabletke sladkorja.
Rezultati preizkusa so pokazali, da se je kar 38 odstotkov članov skupine, ki je prejela placebo, potem počutilo bolje. Dejansko so se spremenili vzorci njihovega možganskega valovanja. Izvidi EEG so razkrili znatno okrepljeno aktivnost prefrontalne skorje, ki je sicer pri bolnikih z depresijo značilno zelo nizka. Učinek placeba ni vplival samo na um, ampak tudi na telesne spremembe. Njihov um je spremenil telo.
Bi lahko torej rekli, da smo sposobni s svojimi mislimi ustvariti tudi zdravje?
Kot uči zgodba, je čas, da proučite svoje razmišljanje ter premislite o tem, kaj je um in kako deluje. Dejstvo je, da ne morete spremeniti svojih odločitev, dokler ne spremenite misli.

BESEDE O VODI
Voda v telesu ima podoben vpliv kot morje na našem planetu. Njena naloga je, da odnaša toksine iz telesa, povečuje obrambne sposobnosti telesa, prenaša informacije po vsem telesu in vzdržuje stalno temperaturo. Je osnova sestavina celic, tkiv in telesnih tekočin. Voda je poglavitna sestavina živih bitij in predstavlja približno od 75 do 85 odstotkov človekove telesne teže.
Japonski raziskovalec in znanstvenik Masaru Emoto je s svojo ekipo izvedel dva obsežnejša poskusa čiščenja jezerske vode z močjo misli in besed. Leta 1997 so tako čistili jezero Fudživara, leta 1999 pa jezero Biva na Japonskem. V obeh jezerih se je voda, potem ko je bila izpostavljena pozitivnim besedam, mislim in molitvi, zbistrila in tvorila prelepe kristale. Voda se je spremenila tudi v kozarcu, ko so ji govorili, da je »lepa, dobra, zdrava in da jo imajo radi«, ali ko so na steklenico nalepili besedi »ljubezen« in »hvaležnost« – torej spodbudne in pozitivne vibracije besed in misli.
Dejstvo je, da ima voda izjemne, nepredstavljive lastnosti in sposobnosti. Zato bodite pozorni na misli in besede, kajti te imajo ogromen vpliv tudi na vodo v telesu! In iz vode je sestavljena večina telesa …