preobrat

Britanska premierka odstopa, s tem je podrla neslavni rekord

R.T.
20. 10. 2022, 14.34
Posodobljeno: 20. 10. 2022, 15.17
Deli članek:

Liz Truss se poslavlja s položaja. Danih obljub ne more izpolniti.

Profimedia
Liz Truss

Po sredinem kaotičnem glasovanju o zakonu o hidravličnem lomljenju v britanskem parlamentu se s položaja britanske premierke poslavlja Liz Truss. K temu jo je med drugim pozval tudi nekdanji minister za brexit David Frost, ki je zapisal, da njena vlada ne sledi niti programu, ki ga je zastavila v kampanji za vodenje vlade oziroma konservativne stranke letos poleti, niti programu stranke iz leta 2019.

V izjavi za javnost v Londonu je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu stekel postopek za izbiro njenega naslednika na čelu stranke in vlade. Dejala je, da je položaj prevzela v času velike gospodarske in mednarodne nestabilnosti. "Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki," je povedala.

Profimedia
Njene težave so se začele sredi septembra po objavi načrta za znižanje davkov.

Na položaju je bila le 45 dni. S tem se je tretja ženska na položaju v zgodovino zapisala kot britanska premierka z najkrajšim stažem. Doslej je imel ta neslaven rekord premier George Canning, ki je bil v 19. stoletju na položaju le 119 dni.

Trussova, ki je položaj nastopila dan po smrti britanske kraljice Elizabete II., je med kampanjo napovedovala znižanje davkov, s čimer bi spodbudili gospodarsko rast, a je po objavi načrta o tem prišlo do pretresa na trgih in padca funta.

V sredo je odstopila še notranja ministrica Suella Braverman, v poslanski skupini konservativcev pa je nastal kaos zaradi glasovanja o zakonu o frackingu, ki naj bi bilo obenem glasovanje o zaupnici vladi.

Novi finančni minister Jeremy Hunt je nato v ponedeljek napovedal, da se odpovedujejo skoraj vsem predlaganim ukrepom, danes pa potrdil, da se ne bo potegoval za vodstvo stranke in premierski stolček.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem znova pozval k sklicu predčasnih volitev, poroča STA.