Glasba

Znani so nominiranci za zlate piščali 2024

A. M.
9. 4. 2024, 17.45
Posodobljeno: 9. 4. 2024, 17.46
Deli članek:

Zlata piščal je slovenska strokovna glasbena nagrada, ki jo podeljuje kulturno-umetniško društvo Zlata piščal za dosežke v slovenski popularni glasbi.

Tadej Majhenič
Andrej Šifrer je leta 2023 prejel Zlato piščal za življenjsko delo. Nagrajenec za nagrado življenjsko delo 2024 pa bo razkrit na podelitvi maja 2024.

Med skoraj dva tisoč predlogi je strokovna akademija izbrala tiste, ki so v preteklem ustvarjalnem letu izstopali s svojimi glasbenimi presežki. Izbrala jih je v petih kategorijah.

»Kandidate za nominirance smo zbrali z javnim pozivom ustvarjalcem in založbam, ti so prijavili skoraj 1000 glasbenih del, ustvarjenih v preteklem letu. Akademija, sestavljena iz strokovnjakov različnih glasbenih strok, je nato pregledala in s točkami ocenila izbor v petih kategorijah: skladba leta, izvajalec leta, album leta, novinec leta in življenjsko delo,« so sporočili iz društva in ob tem dodali, da glasovanje, kot vedno, poteka v dveh krogih.

»V prvem krogu člani akademije s točkovanjem oblikujejo nabor petih nominirancev v vsaki izmed kategorij. V primeru istega števila točk je lahko nominirancev v posamezni kategoriji tudi več. V drugem krogu glasovanja člani akademije s točkovanjem določijo zmagovalce za vsako kategorijo.«

In kdo so nominiranci? Za skladbo leta: Brat Moj – Masharik, Carpe Diem – Joker Out, Malo, Malo – Nina Pušlar, Mlad – Fed Horses, Prepovedana – Siddharta, Rada znala bi plesati – Regen in Zavedno – Masayah.

Za izvajalca leta: Fed Horses, Freekind, Joker Out, Kokosy, Masayah, Mrfy, Nina Pušlar in Žan Serčič. Za album leta: Čudež – Tokac & Emanuela, Čustveni Vrtiljak – Kokosy, Fusion Reactor – Žigan Krajnčan, Since Always And Forever – Freekind in Zavedno – Masayah.

Za novinca leta pa: 3:Rma, Astrid, Dora Tomori, Freekind in Masharik. Nagrajence bodo razglasili v maju 2024 na podelitvi nagrad