Glasba

Raiven: Goloto bomo prikazali na okusen in estetski način

Alesh Maatko
7. 5. 2024, 06.05
Deli članek:

Prvi predizbor bo na sporedu v torek, 7. maja 2024, drugi v četrtek, 9. maja, finale pa v soboto, 11. maja!

Tjaša Barbo
Raiven, ki je že opravila obe vaji je dejala, da si želi, da bo za sam nastop pevsko najbolje pripravljena, v prvem predizboru pa naredila vse, da se uvrsti v finale.

Tretje največje švedsko mesto bo 7., 9. in 11. maja znova, že tretjič gostilo Izbor za pesem Evrovizije. Prvič je bil Malmö gostitelj leta 1992, drugič 2013, letos pa bo tu že 68. evrovizijsko tekmovanje, na katerem bo sodelovalo 37 držav.

Janne Danielsson / SVT
Vse tri evrovizijske večere bosta povezovali ena najbolj priljubljenih švedskih televizijskih voditeljic in komičark Petra Mede ter švedska in ameriška igralka Malin Åkerman.

Švedska ima zelo uspešno evrovizijsko zgodovino. Z Loreenino zmago v Liverpoolu velja (poleg Irske ki ima prav tako sedem zmag) za eno najuspešnejših držav v zgodovini tekmovanj. Prva švedska zmaga se je zgodila pred natanko petdesetimi leti, leta 1974, ko je skupina ABBA s pesmijo Waterloo osvojila srca občinstva. Deset let kasneje so s pesmijo Diggi-Loo Diggi-Ley slavili bratje Per, Richard in Louis Herrey. Leta 1991 je z zimzeleno melodijo Fångad av en stormvind zmagala Carola, ki je na Evroviziji sodelovala kar trikrat, in sicer leta 1983, 1991 in nazadnje 2006. Leta 1999 je v Jeruzalemu s skladbo Take Me to Your Heaven slavila Charlotte Perrelli. Zadnje tri švedske zmage pa je kar dvakrat zaznamovala Loreen, ki je najprej leta 2012 slavila v Bakuju ter nato še v Liverpoolu 2023. Vmes pa je leta 2015 zmagal še Måns Zelmerlöw.

Peppe Andersson / SVT
Za scenografijo 2024 sta poskrbela scenograf Florian Wieder in oblikovalec svetlobe in zaslonskih vsebin Fredrik Stormby.

Slovenija še ni zmagala

Slovenija kot samostojna država na Pesmi Evrovizije sodeluje od leta 1993. Zmage doslej še nismo osvojili, smo pa bili, odkar so leta 2004 uvedli predizbore, v finalu sedemkrat, brez finala pa kar dvanajstkrat. Najboljši mesti še vedno držita Darja Švajger (1995) in Nuša Derenda (2001). Obe sta bili sedmi. RTV Slovenija vse svoje upe letos polaga na interno izbrano Raiven. Njeno skladbo Veronika je med prijavljenimi na razpis izbrala mednarodna strokovna komisija. Mnenja o tem se še vedno krešejo, kot tudi o skladbi, ki ni tipično evrovizijska, ampak v stilu 28-letne glasbenice. Idejno sta nastop na velikem odru v Areni Malmö zasnovala Raiven in Lukas Zuschlag, ob Raiven pa bodo nastopili člani ansambla Slovenskega narodnega gledališča, plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in plesalka, ki je občasno del SNG, Mateja Železnik. Režiser nastopa bo Nejc Levstik, luči bo oblikoval Črt Birsa, oblikovalec vsebin za LED-zaslone bo Žiga Radulj, zvočno podobo pa bo oblikoval Martin Bezjak. Raiven nam je pred odhodom v Malmö zaupala, da bo nastop slonel na tistem, kar že lahko gledamo v njeni videozgodbi. »Menim, da smo zelo lepo obdržali temačnost, gibalnost kot obliko koreografije, goloto pa mislim, da bomo prikazali na okusen in estetski način. Kar se tiče scenografije ... ta bo temeljila na lučeh, megli in LED zaslonih v ozadju,« je delček svojega nastopa razkrila Raiven, o stilski podobi, ki jo je oblikovala Aemoa, pa je dejala, da so poskušali narediti takšno, da je za gibanje zelo funkcionalna. »To je bil še največji izziv!« Raiven pred prvim predizborom pravi, da so njeni občutki dobri, poguma za nastop na največjem evrovizijskem odru ji ne manjka. »Z nastopi na evrovizijskih pre-partyjih sem dobila potrditev, da je moja avtorska glasba primerna tudi za tuji trg. To so evrovizijski oboževalci dokazali, ko so z mano prepevali v slovenščini. In upam, da bom z nastopom na Evroviziji dosegla še širše poslušalstvo in da ta nastop ne bo edini vrhunec moje kariere.«

Werner Nystrand/imagebank.sweden.se
Prizorišče izbora bo že drugič Arena Malmö, ki je druga največja pokrita dvorana na Švedskem. Arena sprejme do 15.500 obiskovalcev.

Od predizborov do finala

V prvem predizboru se bo za vstop v finale potegovalo 15 predstavnikov. Deveta po vrsti se bo predstavila Slovenija, ob njej pa še Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. V drugem predizboru se bo predstavilo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. V finale se bo uvrstilo deset najboljših držav iz vsakega predizbora. V finalu se bo predstavilo 26 skladb, saj imajo Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Španija (kot »velikih pet držav«) ter Švedska (kot lanska zmagovalka) že zagotovljeno mesto v njem. Vseh šest bomo videli nastopiti že v predizborih, kar je letošnja novost. Novosti pa se obetajo tudi pri glasovanju. Slovenski gledalci bodo lahko prvič glasovali tudi po spletu, glasovanje pa se bo v finalu začelo že po nastopu prve skladbe.

Elizabeta Ružić
Naši južni sosedje Hrvatje so prepričano v svojo zmago. Baby Lasagna s skladbo Rim Tim Tagi Dim žanje simpatije na vseh korakih.

Stavnice

Tako izrazitega favorita, kot je bila lani Loreen, letos ni. Odmevne evrovizijske stavnice sicer napovedujejo zmago Švici (25-odstotna možnost), ki jo s skladbo The Code zastopa pevec Nemo, ki o sebi pravi, da je nebinarna oseba. Na drugem mestu so naši južni sosedje. Baby Lasagna ima s skladbo Rim Tim Tagi Dim 17 odstotkov možnosti za zmago. Tretjeuvrščena Nizozemska, ki ima mimogrede največ pretokov na platformi Spotify, pa stavi na Joosta Kleina. Njegov Europapa ima 14 odstotkov možnosti za zmago. Sloveniji stavnice za zmago niso naklonjene, našo Raiven pa uvrščajo – če upoštevamo vse države – na 19. mesto. Kakopak pa bo najprej treba osvojiti finale, za kar bo naša predstavnica morala pokazati vse svoje vokalne sposobnosti.