Glasba

Za Raiven bodo pesti stiskali tudi naši znani obrazi

Teja Pelko
7. 5. 2024, 12.57
Posodobljeno: 7. 5. 2024, 13.01
Deli članek:

Evrovizijo redno spremljajo!

Mediaspeed
Miša Molk

Največji glasbeni spektakel na stari celini, ki bo letos potekal med 7. in 11. majem v Malmöju na Švedskem, bodo spremljali tudi naši znani obrazi. Pri enem od njih gre za velik dogodek, za katerega obložijo mize ter postavijo ozvočenje, platno in kavče. Velika večina bo navijala za našo predstavnico, od prejšnjih skladb pa so jim ljubše tiste starejšega datuma.

Glasbenik Marko Vuksanović
Ravno ure si ne bom navil, da jo gledam, a če bo možnost, jo seveda bom. Že pred leti sem dejal, da je Eurosong prireditev, ki jo lahko brez težav gledaš, tudi če si gluh. Vizualna predstavitev je ključnega pomena in glasba se vedno bolj zdi kot nujno zlo, ki se potrebuje za scensko predstavitev. Nisem slišal vseh skladb, a tiste, ki sem jih, mi samo potrjujejo moje mnenje. Sem starokopiten, pa se ne morem znebiti občutka, da je tisti Eurosong, ki sem ga imel rad, bil glasbeni festival. Ravno zaradi tega ne bom stiskal pesti za nikogar. Ko sem malo pomislil, pa še vedno menim, da je bil Waterloo tista prava pesem, ki pooseblja pravi duh te prireditve.

Mediaspeed
Marko Vuksanović

Glasbenik Peter Hudnik
Evrovizijo bom vsekakor spremljal in vsekakor navijal za našo Raiven, ki ima super skladbo.

Marko Duplišak
Peter Hudnik

Pevka Ivica Vergan
Seveda z veseljem pogledam, kaj je novega. Navijala bom za našo skladbo. Moja najljubša evrovizijska skladba pa je Ein Bisschen Frieden.

Osebni album
Ivica Vergan

Glasbenik Blaž Gec
Evrovizijo bom zagotovo spremljal, kot vsako leto. Zagotovo bom držal pesti za Slovenijo, čeprav mi letošnji izbor naše evrovizijske skladbe in izvajalca ni tako všeč kot lanski. Načeloma pa vedno med spremljanjem Evrovizije najdem svojega favorita in zanj potem tudi navijam. Prva evrovizijska pesem, ki mi pade na pamet, pa je Toto Cotugno: Insieme: 1992. Ta mi je zelo všeč.

Revija Zvezde
Blaž Gec

Bobnar Marko Soršak - Soki
Vesel sem vsakič, ko naši predstavniki zastopajo naše barve, kar se dogaja vmes, pa ne spremljam. Ko je vsega konec, preučim situacijo in gremo dalje.

Marko Vavpotič / M24.si
Marko Soršak – Soki

Voditeljica Miša Molk
Bom gledala, seveda. Vsa našpičena in radovedna, kam pelje ta Evrosong. Zlasti letos, ko so spremenili nekaj pravil in bo glasovanje občinstva v prednosti, predvsem v polfinalnih izborih, kjer je stroka izključena. Zato bom še bolj navijala za Raiven. Do zdaj sem skladbe le poslušala in nisem gledala videov in ne vem, kako izvajalci sploh izgledajo. Lahko povem le, kaj mi je bilo bolj všeč od drugih, čeprav ni presežkov. Zelo smo se vrnili v devetdeseta. No, naj naštejem mojo izbiro kar po državah: Švica, Hrvaška, Nizozemska, Ukrajina, Slovenija, Francija, Izrael, Belgija, Danska, Latvija. Morda sem kakšno izpustila in nisem jih omenila po vrsti, katera mi je najljubša. Vem, da ima predstavnica Italije precej občudovalcev, da je zelo uspešna in prepoznavna izvajalka, ampak ta pesem me ne prepriča. Zveni zgolj kot poletna, malo špansko obarvana lahkotnost. Odrska predstavitev sicer prinese dodatno vrednost, prida ali pa odnese kakšen glas. Kar je dobro, je to, da so že pred leti na to popularno prireditev vstopili različni žanri, se pa prav letos zdi, da kakšnih velikih odstopov od predvidljivosti ni. S pogledom nazaj bi se težko odločila za meni najljubšo evrovizijsko skladbo, saj je vse zapisano v času in danes te pesmi lahko vrne zgolj nostalgija.

Komik in glasbenik Robert Petan
Vsako leto gledamo Evrovizijo, v družbi je ogromno glasbenikov in ljudi iz tega foha, zato se gremo to vedno zares. Obložimo mize, postavimo ozvočenje, platno, kavče in gledamo v velikem formatu, saj gre za velik šov. Moje najljubše evrovizijske skladbe so malo starejše, govorimo o Abbi, naše pa Darja Švajger, Nuša Derenda, Sestre. Skladbe, ki jih sedaj lahko zapojem in mi ne bodo šle iz glave še cel dan. Letos bomo seveda navijali za Raiven, ker že nekaj let pošiljamo gor muziko, po kateri se vidi, da imamo glasbene ustvarjalce, ki lahko stopijo ob bok svetovnim zvezdam pop formata. Povrhu tega je Evrovizija krasna s tega vidika, da se poje v živo in se vedno bolj vidi razkorak med ustvarjalci, kakršen sem tudi sam, ki v studiu popravijo vsako noto malo dvomljive narave in je potem v živo zelo jasno, da bi prav prišlo še nekaj let vaj petja, in takimi, kot je Raiven. Točna, definirana in s krasno interpretacijo. Kot smo bili lani res lahko ponosni na Bojanovo petje, smo letos lahko na Sarino. Meni kot muzičarju je to kar pomembno.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Robert Petan

Komik in improvizator Luka Korenčič
Ne vem, če bom spremljal celo, ponavadi vedno vmes kaj preklopimo ... seveda so pa letos tu tudi moralni zadržki in dvoličnost organizatorjev, kar se tiče dogajanj na Bližnjem vzhodu. Moja najljubša naša je Samo ljubezen, od tujih mi je bila pa zelo simpatična lanska Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar? iz Avstrije, če se ne motim.

Mediasepeed
Luka Korenčič

Voditelj Jože Robežnik
Seveda bom gledal, stiskam pesti za Raiven, ker je poleg Baby Lasagne edini komad, ki ga poznam. Najljubša do zdaj mi je najbrž kar Måneskin - Zitti E Buoni, zelo blizu so pa tudi Samo ljubezen, pa Tih deževen dan ... veliko mi jih je zelo ljubih.

David Banović Lotrič
Jože Robežnik