One/oni

Ljubezen in zločin na Kozjem otoku

Teja Pelko
9. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

V MGL so na Mali sceni premierno uprizorili dramo Uga Bettija Zločin na Kozjem otoku v prevodu Jaše L. Zlobca.

arhiv M24
Ustvarjalci so z užitkom zarezali v premiersko torto.

Več kot sedemdeset let staro besedilo govori o tesno povezani skupnosti treh žensk: Agate (Judita Zidar), njene hčerke Silvie (Julita Kropec) in svakinje Pie (Nataša Tič Ralijan), ki so bile dolga leta ujete v samoti in hrepenenju, kar pa se zelo hitro spremeni s prihodom mladega in privlačnega moškega Angela (Gregor Gruden), saj ta postane središče njihovega sveta in v vseh treh prebudi strast, ki pa ga nazadnje pogubi.

Dramo je na oder postavil Alen Jelen, dramaturginja in avtorica posodobitve prevoda je bila Alenka Klabus Vesel, za likovno podobo uprizoritve so poskrbeli scenografka Urša Vidic, kostumografka Belinda Radulović in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos, pri nastajanju uprizoritve pa so sodelovali tudi lektorica Barbara Rogelj, avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina in oblikovalec zvoka Tomaž Božič.

arhiv M24
Gregor Gruden se je stisnil k šepetalki Nevi Mauser Lenarčič, za katero je bilo to zadnje delo v MGL (prvo je bilo davnega leta 1965).

arhiv M24
Režijo Alena Jelena sta prišli iz Maribora pogledat njegova mama in sestra.

arhiv M24
Režiserka, direktorica in umetniški vodja MGL Barbara Hieng Samobor je ob prihodu pozdravila režiserja Karpa Godino in njegovo ženo, tudi glasbeno opremljevalko uprizoritve Darjo Hlavka Godina.

arhiv M24
Antropologinja in avtorica Jerca Legan je predstavo obiskala s prijateljico.

arhiv M24
Scenarist in režiser Jani Sever se je premiere udeležil z ženo Kristino, svoji prijateljici Juditi Zidar pa sta ob tem poklonila tudi velik šopek rož.

arhiv M24
Natašo Tič Ralijan je v vlogi Pie občudoval tudi njen sin, slikar in vsestranski likovni umetnik Gal.