Kraljevske

Ob polnoletnosti: športne copate in dve zlati verigi

K.K.
20. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Razkošna darila za princeso Leonor

Profimedia
Polnoletna princesa je praznovala rojstni dan z uradnimi nastopi. Od kralja, svojega očeta, je v dar prejela izjemno dragoceno odličje na zlati verigi. Odličje, častni red španskega kralja Karla III., smejo nositi samo izjemne, visoke osebnosti. Mednje sodi odslej tudi Leonor.

Za 18. rojstni dan si španska princesa Leonor ni zaželela na primer avtomobila, ampak nekaj veliko bolj skromnega: športne copate, kakršne že ima njena mlajša sestra princesa Sofia. Kot prestolonaslednica in bodoča kraljica pa je seveda dobila ne samo copate, ampak celo vrsto drugih razkošnih daril. Med darili, ki so primerna in hkrati nepogrešljiva za bodočo kraljico, sta bili na primer dve zlati verigi. Eno ji je slovesno obesil okrog vratu njen oče, kralj Felipe: to je bilo tradicionalno, dragoceno odličje, španski red kralja Karla III. Težka, zlata medalja je dedna, in ker bo nekoč kraljica, jo bo Leonor odslej smela nositi ob pomembnih priložnostih. Oče Felipe je bil ob izročitvi medalje vidno ganjen. Hčerko je gledal globoko v oči, nato pa jo je tudi objel in poljubil. Videti je bilo, da je darilo pospremil ne le z zaupanjem in častmi, ampak tudi z očetovsko ljubeznijo. Po predaji odličja je Leonor nagovorila navzoče – gladko, tekoče in samozavestno, kot se za bodočo kraljico spodobi.

Drugo zlato verigo pa je princesi Leonor nadela Francina Armengol, predsednica poslanskega doma. S to simbolično ogrlico je princesa avtomatično tudi uradno postala namestnica in naslednica svojega očeta kralja. Če bi se zgodilo, da začasno ali za stalno kralj ne bi mogel opravljati svojih dolžnosti, bi ga samoumevno takoj nasledila polnoletna Leonor. S podpisom v knjigo v poslanskem kongresu pa je Leonor tudi zaprisegla in se zavezala k zvestobi in spoštovanju ustave. Kaj pa rojstnodnevna zabava z glasbo in plesom ter z družbo vrstnikov? O tem je lahko Leonor samo sanjala. V Španiji je polnoletnost prestolonaslednice očitno bolj uraden dogodek, povezan s parado, govorom in podpisovanjem zaprisege, medtem ko na nekaterih drugih evropskih dvorih (danskem, belgijskem, norveškem …) v čast bodoče kraljice ali kralja priredijo slovesen banket, ki mu sledi sproščena zabava za mladi rod.

Profimedia
Ne, princesa Leonor za svoj 18. rojstni dan ni dobila avtomobila ali modnega nakita. Skromno si je zaželela samo nove športne copate. Seveda jih je tudi dobila: ročno izdelane, iz najfinejšega usnja, prav takšne, kot jih že ima njena mlajša sestra Sofia.