Kraljevske

Pravljični večer na danskem dvoru

K.K.
19. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Princ Christian ni srečal Pepelke

Profimedia
Princ Christian, slavljenec večera, je samozavestno, kot se spodobi za odraslega mladeniča, nagovoril goste in se jim zahvalil za dobre želje.

Ko so kraljevski gostje zapuščali žametno dvorano dvorca Christiansborg in se po preplesani noči odpravljali domov, je nekdo na stopnišču zagledal en sam samcat zlat čeveljček. Zdelo se je, kot bi ga bila izgubila sama Pepelka, ko je zbežala s plesa v temno noč … Je prišla na zabavo, da bi spoznala danskega princa in oživila znano staro pravljico? Danski princ Christian, ki je tistega večera slavil svoj 18. rojstni dan, ni našel odgovora na to uganko. Le katero od deklet, s katerimi se je pogovarjal, šalil, nazdravljal in plesal, bi mu lahko pustilo tak pomenljiv spominek? Dvorjani so dva dni neuspešno iskali sledi, uganko pa je nato pojasnilo kar pobeglo dekle samo. Njeno pravo ime je Anne Sofie Toemsoe Olesen, vse skupaj pa je pojasnila na družbenih omrežjih. Bila je ena od 200 mladih ljudi, ki so bili povabljeni na prinčevo rojstnodnevno zabavo. Ne, ni želela omrežiti princa ali se celo poročiti z njim. Potegavščino z zlatim čeveljčkom si je privoščila le za lastno zabavo. Ko je odhajala z gradu, je čevelj po načrtu skrivaj odvrgla in se domov vrnila bosa. Ob njenem pojasnilu se je Christianu, ki mu pri 18 letih še na misel ne pride, da bi si iskal nevesto, odvalil kamen od srca. Smeha je bilo nato veliko, tako na dvoru kot tudi med Christianovimi študijskimi kolegi in prijatelji.

Profimedia
Ko je kraljica Margrethe pred dvorano pozdravljala goste, ni slutila, da ima pred seboj mlado Anne Sofie, ki je odločena odigrati vlogo skrivnostne Pepelke.