Kraljevske

Poroka pod vprašajem

K.K.
2. 11. 2023, 13.00
Deli članek:

Bo princesa Märtha Louise dočakala srečo?

Profimedia
Zaljubljena do ušes in še čez: norveška princesa Märtha Louise verjame, da je ameriški šaman Durek moški njenega življenja. Ponudila mu je tudi ledvico za presaditev, a se je izkazalo, da ni primerna za darovanje.

Ljubezen norveške princese Märthe Louise in njenega izbranca oziroma zaročenca, ameriškega šamana Dureka, se že od vsega začetka spopada z ovirami. Najprej so privreli na površje dvomi, ali je šaman, dvomljivega slovesa ter obdolžen goljufij in prevar, sploh primeren partner za hčerko norveškega kralja. Potem so Dureku očitali, da izkorišča princeso in si s pomočjo njenega imena in vezi s kraljevo družino kuje dobiček. Potem je bilo govora še o Durekovi spolni usmerjenosti (imel naj bi tudi moške ljubimce) in nazadnje o njegovem zdravstvenem stanju. Potreboval bo presaditev ledvice, a ne najde primernega darovalca. Redno hodi na dializo in živi v negotovosti, kaj bo z njim. Ko je zasnubil Märtho Louise, jo je opozoril, da se bo poročil z njo šele po presaditvi ledvice.

Profimedia
Za Märtho Louise bo to drugi zakon. S prvim možem, pisateljem Arijem Behnom, ima tri odraščajoče hčerke. Durek iz prejšnjih zvez nima otrok.

Norveški dvor pa je princesi in njenemu šamanu kljub temu že določil poročni datum. Poročila naj bi se 24. avgusta prihodnje leto v majhni podeželski cerkvi na Norveškem. Srečen konec pravljice o ljubezni? Kralj Harald, kraljica Sonja ter princesin brat, prestolonaslednik Haakon, sprva sicer niso bili navdušeni nad izbiro ženina, a Märtha Louise jih je prepričala, da bo srečna prav z Durekom in z nikomer drugim. Zdaj pa je poroka pod vprašajem. Prva ovira je Durekova bolezen. Rešitev pa se ponuja, saj je šaman izkoristil sodobna sredstva klicanja na pomoč in prek družbenih omrežij naprosil svoje občudovalce, naj mu pomagajo najti darovalca ledvice. Velika verjetnost je, da bo Durek našel novo ledvico in zdrav stopil pred oltar.

Druge ovire pa so povezane predvsem z denarjem in protokolom. Kot kraljeva hči bi bila Märtha Louise upravičena do kraljevske poroke. A takšna poroka je draga. Treba je poskrbeti za varnost svatov in primerno udobje njihovih namestitev. Tudi razkošja mora biti dovolj, da dogodek odmeva v javnosti. Norvežani pa so se uprli. Iz proračuna ne nameravajo plačati poroke princesi, ki se moži z ameriškim šamanom in se je že pred leti odrekla opravljanju dolžnosti članice kraljeve družine. Bo stroške torej poravnal kralj Harald iz osebnih sredstev? Märtha Louise namreč nima dovolj premoženja, Durek pa tudi ne – čeprav naj bi mastno služil na račun lahkovernih strank, ki verjamejo v njegovo moč zdravljenja. A pojavljajo se vprašanja, recimo: bo Durek po poroki s kraljevo hčerko dobil naslov princa; kje bo potem njegovo mesto v vrsti za nasledstvo … K sreči je 24. avgust 2024 še dovolj daleč, da bo iskanje odgovorov na vprašanja lahko obrodilo sadove.