Kraljevske

Med strahom in dolžnostjo

K.K.
16. 2. 2023, 16.00
Deli članek:

Nizozemska princesa Amalia se uči za kraljico, kar pa je ob tako atraktivni mami, kot je kraljica Maxima, zelo težko.

Profimedia
Kraljeva družina je izkoristila uradni obisk Karibov tudi za ogled tamkajšnje čudovite narave.

V spremstvu staršev, kralja Willema Alexandra in kraljice Maxime, je nizozemska princesa Amalia odpotovala na Karibe. Žal ne na počitnice, kar bi bilo lahko zelo prijetno: potovanje je bilo tokrat namenjeno nabiranju prepotrebnih izkušenj za poklic, ki ga bo nekoč opravljala. Amalia je namreč prestolonaslednica in bo nekoč nizozemska kraljica.

Še pred nekaj meseci je princesa sanjala, da bo ena od študentk na univerzi. A komaj se je preselila v študentsko stanovanje in si ogledala pot do fakultete, je prišlo prvo grozilno pismo. Amalia je postala tarča zloglasne nizozemske mafije. Nameravajo jo ugrabiti ali pa jo celo ubiti. Princesinega svobodnega študentskega življenja je bilo zato takoj konec. Preselila se je nazaj v kraljevsko palačo, kjer je bolje poskrbljeno za varnost. Namesto da bi hodila na predavanja, pa se posveča urjenju za kraljevski poklic.

Pred nedavnim je zato spremljala starše na njihovem uradnem obisku nizozemskih Antilov. Bonaire, Aruba, Curracao, Saint Marten, Saint Eustatius in Saba so bili njihov cilj, želja kraljeve družine pa je povezati nekdanje kolonialne karibske dežele z matično Nizozemsko, katere del so še dandanes. Kralj in kraljica obvladata svoji vlogi do popolnosti. V pravih trenutkih sta sproščena in nasmejana (do Arube je kralj Willem Alexander osebno pilotiral kraljevo letalo, kar je gostitelje seveda navdušilo), ob uradnih priložnostih pa kraljevsko dostojanstvena.

Profimedia
amalia

In Amalia? Oče in mama sta ji s svojim zgledom kazala, kako naj se vede tudi ona. A je bila Amalia žal nenehno v senci svoje lepe, glamurozne matere, kar je na spletu sprožilo kopico sovražnih pripomb. Da je debela in nerodna, so ji očitali anonimni komentarji, in da si Nizozemci zaslužijo uglednejšo naslednico na prestolu. Med pripombami pa je bila tudi kritika, da je Amalia pri srečanju s karibskimi prebivalci nosila sončna očala.

Profimedia
Vožnja s čolnom je bila sproščujoč užitek tudi za princeso Amalio.

»Nekdanja kraljica Beatrix si tega ne bi nikoli privoščila. Ona je vedno zagovarjala pravilo, da je treba ljudem, ki jih obiščeš, gledati naravnost v oči.« No, ker je sončna očala ves čas obiska nosila tudi kraljica Maxima, pa se vsaj ve, od kod Amalii ta spodrsljaj. Še sreča, da so na Karibih izgubile težo vsaj grožnje z mafijo in si je lahko Amalia malo oddahnila. Njen obisk sončnih otokov pa je kljub temu mineval med strahom in dolžnostjo. Za užitke ob čudoviti naravi, živahni glasbi, barvitih plesih in imenitni hrani je princesi pravzaprav zmanjkalo časa.