Domače

Imajo recept za uspešen zakon

Nina Keder
29. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Sodniki šova MasterChef Slovenija Mojmir Šiftar, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi žanjejo srečo tudi zasebno, saj poznajo prave recepte za srečen in uspešen zakon.

POP TV
Karim Merdjadi, Mojmir Šiftar in Luka Jezeršek ne žanjejo uspehov le na poklicne področju.

Do zdaj ste se že dodobra spoznali, saj ste preživeli veliko časa skupaj na snemanju. Katera lastnost ali pogled na življenje vas druži?

Luka: Vsak sicer ustvarja na svojem področju. Da bi zdaj na primer začeli skupaj teči ali obiskovati fitnes, pa se ne bo zgodilo. Predvsem smo vsi ljubitelji lepega in dobrega. Dobra hrana, dobro vino in dobro počutje so stvari, ki so v poslu, v katerem delamo, zelo pomembne.

Mojmir: Predvsem je to spoštovanje do hrane in nasploh do kulinarike. To sta naši strast in ljubezen. Vsi trije to radi počnemo in smo radi v tem poklicu. Radi pa tudi uživamo v dobri hrani in pijači kot vsak normalen človek.

Karim: Vsi smo profesionalci, ne maramo ničesar povprečnega. Vsi imamo tudi isto pozitivno energijo in ves čas iščemo še nekaj več.

In v čem se najbolj razhajate, v katerih pogledih?

Luka: Skozi ocenjevanje krožnikov zelo hitro ugotoviš, da je vsem okusno isto, in če je neokusno, je tudi vsem neokusno isto, a pri tem ima vsak od nas svoj kulinarični stil.

Mojmir: Med nami je ravno po približno deset let razlike. Jaz imam 32 let, Luka 42 in Karim 52. Zdaj smo vsak v različnem starostnem obdobju, a mislim, da smo bili vsi enaki v istih letih.

Karim: Ja, razlikujemo se po letih pa tudi po kulinaričnih smereh. Jaz sem usmerjen bolj slaščičarsko, Mojmir v tako imenovani fine dining, Luka pa bolj v restavracijsko in ulično prehrano, on je ljubitelj ulične prehrane in rib.

Ljubezen gre skozi želodec, torej tudi vi doma razvajate svoje žene s kuhanjem?

Luka: Če gledam, da se restavracije in lokali ob valentinovem, dnevu žena in materinskem dnevu napolnijo, potem očitno to drži. Rad pripravim kakšno jed, ravno včeraj zvečer sem pripravil paello. Ko dobim neko živilo, dobim navdih, drugače pa tudi žena rada stopi v kuhinjo in zelo dobro ji gre. Ni to le moja domena.

Mojmir: Ob dobri hrani se sproščajo hormoni sreče in ljubezen je povezana s srečo. Kadar sem doma, rad kuham, kar pa ni ravno pogosto. Nazadnje sem v nedeljo pekel rebrca v pečici in odzivi so bili dobri.

Karim: Ko greš na prvi zmenek ali morda pozneje, greš vedno nekaj pojest. Zdaj bolj žena mene razvaja. Ona je doma šef in tudi veliko peče. V šali rečem, da službe ne moreš nositi domov. Skupaj sva že trideset let in tudi jaz sem že kaj pripravil, samo doma uživam v ženini kuhinji. Ko jo jaz želim razvajati, pa jo peljem ven. Greva tja, kjer se dobro jé. Ni treba, da je to draga restavracija, lahko je tudi bistro ali le kakšen prigrizek. Odvisno od priložnosti.

Ostrige, tartufi, jagode, čokolada, fige, šparglji, banane, grozdje, penina, žafran so znani kot afrodiziaki. Se strinjate, imate kakšne izkušnje s tem, katera hrana ali jed lahko osvoji žensko srce?

Luka: Da bi to občutil, ne vem, a vsakič ko te jedi strežemo, se zelo hitro razvijejo te debate, tako da verjamem tem zgodbicam. Moja žena ima rada vse okusne in dobre jedi, je pa odvisno od lokacije, dogodka in družbe. Včasih je dobra klobasa iz nahrbtnika v hribih, drugič je pa lahko zelo dobra riba na morju. In če te stvari zamenjaš, lahko pride do kontra učinka, zato se prepuščam situaciji.

Mojmir: Eno je sama strokovna razlaga tega, da spodbuja nekatere stvari v nas, mislim pa, da je vsaka hrana nekakšen afrodiziak. Če je res dobro pripravljena, bo vsaka jed spodbudila neka čustva v nas. Prva stvar, ki sem jo spekel ženi, je bila borovničeva pita z belo čokolado in limeto. Takrat še nisva bila skupaj, nedvomno pa je to pripomoglo k srečnemu nadaljevanju.

Karim: Te jedi imajo res tak sloves, drugače pa je vsaka dobro pripravljena hrana dober afrodiziak. Jaz sem ženo osvojil z rožami, ne s hrano. Podaril sem ji lep šopek, ki mi ga je pripravila prijateljica cvetličarka, potem pa sva šla jest, tako da hrana ni bila odločilna.

Kako dolgo ste v zvezi s svojimi ženami in kakšen je vaš recept za uspešen zakon?

Luka: Skupaj sva štirinajst let, od tega dvanajst let poročena. Ampak če nečesa ne želim, je to nekomu soliti pamet. To je odvisno od vsakega posameznega para. Moj nasvet bi bil le: imejte se lepo in dobro.

Mojmir: Osem let sva skupaj, poročena pa slaba štiri leta. Moj recept pa bi bil sprejemanje kompromisov.

Karim: Skupaj sva trideset let, poročena pa 29 let. Pomembni so medsebojno spoštovanje, zaupanje in tudi malo prilagajanja v zvezi.

Katere pa so tiste začimbe, s katerimi začiniti zvezo?

Luka: Vedno si moraš postavljati neke cilje, ali so to otroci, skupno bivanje, neko skupno doživetje. Če ustvarjanje skupnih ciljev zbledi ali jih nimaš več, si v težavah.

Mojmir: Če je v paru en gostinec, poskušaš biti čim več prisoten fizično in psihično doma, ker potem bolj ceniš skupni čas ter so potem vsa potovanja in razvajanja le še češnja na vrhu torte.

Karim: Teh začimb je cela paleta, od sladkih do pekočih. Če zveza traja trideset let, niso le vzponi, so tudi padci. Zvezo popestri lep večer, ko nekam greva, in že to pripomore k boljšemu počutju. Sploh ko imaš majhne otroke, je priporočljivo, da gresta kam sama. To zagotovo pripomore k boljši zvezi.