Domače

Garači v kuhinji, zvezde na televiziji

Simona Dakič Nemanič
30. 3. 2023, 07.00
Deli članek:

Karim Merdjadi, Luka Jezeršek in Bine Volčič se iz leta v leto bolj čudijo, kako srečno roko imajo producenti oddaje MasterChef Slovenija pri izbiri tekmovalcev.

Pop TV
Karim Merdjadi, Luka Jezeršek in Bine Volčič so nedvomno najboljši sodniški trio na svetu. Drug drugemu radi pripravijo potegavščine, ki se jih potem z veseljem spominjajo do naslednje sezone.

»Klobuk dol pred produkcijsko ekipo, ki odlično izbira tekmovalce, se je pa oddaja sama dokazala kot izredna izkušnja za pridobivanje kuharskega znanja, kot kaljenje pod časovnim pritiskom. Verjamem, da zato zanimanje za uvrstitev med tekmovalce ne usiha, temveč narašča,« pravi Bine Volčič, ki skupaj z Luko Jezerškom in Karimom Merdjadijem tekmovalce spozna šele tik pred začetkom snemanja oddaje, vsaj tri do štiri mesece prej pa kuharski chefi že začnejo temeljito pripravljati program tekmovanja in izzive, ki jih bodo morali tekmovalci na poti do zmage premagati. Karim dodaja: »Kot ekipa se resnično trudimo, da bi bila naša oddaja sprejemljiva za čim širši krog ljudi. Presrečni smo, da nas spremljajo vse generacije, predvsem pa otroci. Kakor koli obrnemo, je naše sporočilo jasno: kulinarika povezuje.« Luka pa zaključi tisto o izzivih: »Vsak od nas sodnikov postane skrbnik oddaje/izziva, kar pomeni, da z uredniki oddaje natančno načrtujemo vse podrobnosti do samega kuhanja. Zanimivo in zahtevno delo.«

Vzorniki

Verjetno ga ni tekmovalca v šovu, ki mu Bine, Karim in Luka ne bi bili vzor, kar si sodniki štejejo v veliko čast. Se pa tudi oni sami radi zgledujejo po tistih chefih, katerih kulinarika jih navdušuje. Karim ob tem razkriva: »Navdušujejo me vsi, ki v tem poklicu ustvarjajo napredek in imajo zato rezultate.« Bine je konkretnejši: »Moji kuharski vzorniki se skozi leta spreminjajo, kot jaz strokovno dozorevam. Poleg trajnostnega kuhanja s čim manj odpadki me zdaj najbolj zanima živi ogenj, primarni element kuhanja. Recimo, Anglež Lennox Hastie je naredil preboj ognja v vrhunsko kulinariko. V njegovi restavraciji v Sydneyju je kot v pravi kovačnici. Malo bolj rustikalno različico trenutno vzpostavljam na Goričkem, kamor smo se z družino nedavno preselili. Gostom pa bomo vrata odprli zgodaj poleti.« Luka pa za svojega vzornika naprej izpostavi Jamieja Oliverja, ker je kulinariko skozi televizijske zaslone približal širokim množicam, potem pa našteva dalje: »Pa seveda Gordon Ramsay, kralj ustvarjanja kuharskih televizijskih vsebin. In ne nazadnje Joël Robuchon, prejemnik z največ Michelinovimi zvezdicami, saj imajo restavracije njegove verige skupaj kar 32 zvezdic. Da lahko po vsem svetu vzpostaviš verigo restavracij na tako visoki ravni, to je vredno velikega spoštovanja.«

Celoten članek najdete v reviji Lady, številka 13, ki je izšla 29.03.2023!