Balkan

Usodna diagnoza: kostni rak

D.D.
29. 3. 2023, 14.45
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 14.47
Deli članek:

Kot strela z jasnega je odjeknila novica o slabem zdravstvenem stanju pevca Jasmina Stavrosa. Ta se je javil iz bolnišnice, potem ko so mu postavili hudo diagnozo.

m24
Jasmina Stavrosa imajo ljudje radi in ga podpirajo na njegovi dolgoletni glasbeni poti. Zato mu zdaj želijo, da zmaga v tej težki bitki.

Jasmin Stavros je odšel zaradi hudih bolečin v trebuhu k zdravniku, ta pa ga je po pregledu napotil v bolnišnico, kjer so potrdili sum, da ima 68-letni pevec kostnega raka. Iz bolnišnice se je oglasil tudi pevec sam in priznal, da je pred njim boj za življenje, zdravniki pa sumijo, da se je bolezen razširila še na želodec. »Ljubi bog, daj, da to ne bi bilo res, saj bi bilo to lahko usodno zame,« sporoča Jasmin, ki kljub resnosti svojega stanja ostaja optimističen, moč pa črpa iz vere in molitve. »Grozno boli. Boli me hrbet. Hodim na obsevanja in ta so zelo boleča, ker moram ležati pri miru. Vendar potrpim tistih deset minut,« pravi pevec, ki je v začetku letošnjega leta začutil hude bolečine v trebuhu. »Dobil sem razjedo na dvanajsterniku in v Karlovcu so me operirali. Potem sem v bolnišnici dobil sepso in sem moral tam ostati še dvanajst dni. A ko sem se vrnil domov, sem šel že naslednji dan spet k zdravniku, saj so bile bolečine nevzdržne. Nihče ni vedel, kaj se dogaja z menoj,« je dejal Jasmin, ki ima zdaj pred seboj pet ali šest zdravljen s kemoterapijo. »Šele ko bo to za mano, bomo videli, pri čem sem. Vendar verjamem, da se bom pozdravil. Zdravniki in medicinske sestre, ki skrbijo zame, so zelo prijazni in se trudijo po svojih najboljših močeh, da mi pomagajo.«

Bolezen je Stakija, kot ga kličejo domači in prijatelji, ujela v trenutku, ko je živel najbolj zdravo in umirjeno. Že pred leti se je namreč z ženo Žarko iz Zagreba preselil na podeželje, v mestece Jastrebarsko, kjer sta živela v miru in sožitju z naravo. Zdravo se je prehranjeval, delal okoli hiše in hodil na dolge sprehode. Skoraj vsak dan je igral tenis ali kolesaril. Televizije ni gledal. Vsak večer pa sta se z ženo sprehodila do bližnje vasi, tam v cerkvi zmolila rožni venec in se vrnila domov, je v enem svojih intervjujev opisal svoj vsakdan in dodal: »Nikjer ni takšnega miru, kot ga imam tukaj.« Priznal je tudi, da je po selitvi na podeželje kot prerojen. V bližini njegovega doma sta dve cerkvi, v katerih je našel dušni mir, pogosto pa je hodil k maši tudi v vas Kotari, ki je približno 15 kilometrov stran proti Samoborskemu pogorju. Del leta pa je preživel tudi na Korčuli, kjer je na svojem vrtu nabiral slive in jabolka, zalival zelenjavo in travo ter prideloval domače marmelade, kompote in kis.

Ne glede na to, kako velika glasbena zvezda je Jasmin, so ga ljudje povsod sprejeli kot sebi enakega in mu seveda zdaj želijo čim prejšnje okrevanje. Tudi zato, ker ga imajo ljudje radi, njegov telefon v bolnišnici ves čas zvoni. Vsi sprašujejo, kako je in ali lahko kakor koli pomagajo. Molijo zanj, da bi čim prej ozdravel. Jasmin je vzor tudi veliko mlajšim kolegom, ki so se od njega učili, kako ohranjati mladost, predvsem pa združevati delo glasbenika in harmonijo družinskega življenja.