Zgodbe

Janina preobrazba: Kraljica štiriperesne deteljice

Andreja Comino
31. 3. 2024, 05.00
Deli članek:

»Sem mladenka malce starejšega datuma, letnica rojstva sicer kaže na globoko odraslost, uradno bi se temu reklo kar tretje življenjsko obdobje, vendar v meni še vedno živi deklica, igriva, nagajiva, uporniška, radovedna, razmišljujoče namrščena, včasih tiho otožna, vedno željna učenja. Neutrudna iskalka odgovorov na življenjska vprašanja in sanjačka, ki zmore sanjati odprtih oči sredi najsvetlejšega dne,« se je na hitro opisala Ljubljančanka Mojca Žugman, ki je že drugo leto upokojenka, vendar nepopravljivo dejavna. Končno se je malo ustavila in se prišla pocrkljat na preobrazbo.

Mateja J. Potočnik
Mojca Žugman

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literamova terapevtka Nataša Učakar iz Salona Piskar za LITERAM INSTITUTE, Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

Po poklicu je ekonomska tehnica in socialna oskrbovalka. Delo v pisarni ji ni bilo preveč pisano na kožo, veliko bolj veselila in izpolnjevala jo je pomoč ljudem na domu. Po rojstvu tretje hčere je ostala doma, a kljub temu lovila korak s tokom življenja. Vrsto let je v okviru društva, ki ga je vodila njena najstarejša hči, kot prostovoljka delala z otroki iz socialno ogroženih družin, tudi v obliki rejništva za konec tedna. Za svoje prostovoljno delo je v letu 2002 prejela priznanje Mestne občine Ljubljana.

Mojca je deset let po rojstvu najmlajše hčere družino razveselila še s četrtim otrokom, tokrat sinom.

»Še danes se nasmejem anekdoti, povezani s tem. Pri 39 letih me je prijateljica naročila k astrologinji, ki mi je napovedala, da bom okoli štiridesetega rojstnega dne spoznala nekega moškega. Dolgo sem ugibala, kaj naj bi to pomenilo. No, manj kot mesec dni po svojem štiridesetem rojstnem dnevu sem rodila sina,« se smeji Mojca, ki jo je že v najstniških letih našla pisana beseda. V šoli so bili njeni spisi vedno odlično ocenjeni. Ko sta si s partnerjem že pri rosnih enaindvajsetih letih ustvarila družino, je pisanje za dolga leta skoraj čisto zanemarila in pustila umreti mnogim zamislim. »Nikoli pa ni umrla globoka želja, da bi vsi ljudje živeli v miru, pravičnosti, blaginji in razumevanju. V iskanju te luči, ki razsvetli vsako temo, sem po razvezi spet dovolila besedam, da stečejo skozme, in tako se je leta 2011 rodila moja pesniška prvorojenka Prebujenje. Poleg pisanja pesmi in zgodb iz svojega življenja so me v zrelih letih začele zelo zanimati tudi družbene tematike. Spremljala sem politiko in z njo povezano dogajanje v družbi, globoko so se me dotaknile krivice, ki so se dogajale ljudem na različnih področjih življenja. Pisala sem peticije, ki sem jih naslavljala na vladne organe, članki in javna pisma pa so bili velikokrat objavljeni v medijih,« pove Mojca, ki ni nikoli prenehala iskati odgovorov.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!