Zgodbe

Zmagovalne koprivne palačinke

Sanja Lončar
1. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Poznate tisto dilemo, naj bo kosilo dobro ali zdravo? Kaj če bi bilo dobro in zdravo, za povrh pa še hitro pripravljeno in poceni? Prav s tem izzivom se to leto ukvarjajo v projektu Zazdravje.net in so za dokaz, da se to zares da, k sodelovanju povabili tudi najmlajše.

Andrej Križ
Koprivne palačinke lahko nama- žemo s sladkim (marmelado) ali s slanim namazom (skuta z drobnja- kom).

Na natečaj, ki je potekal od februarja, je prispelo 30 receptov, med katerimi je strokovna žirija izbrala deset finalistov. Predstavitev priprave desetih finalnih receptov za jedi, ki jih je občinstvo lahko tudi pokusilo, je potekala na sejmu Altermed v Celju. Še bolj prijetno od dobrih grižljajev pa je bilo opazovati vnemo in spretnost otrok (med njimi so bili tudi sedemletniki!), ki so se v kuhinji znašli bolj kot marsikatera sodobna gospodinja.

Po izboru žirije je prvo mesto zasedla Osnovna šola Šmartno pri Slovenj Gradcu z receptoma za koprivne palačinke in koprivne polpete. Ekipa je bila odlično pripravljena, ubrana in spretna, recepta pa res izvrstna, zato ju objavljamo tudi za bralce Jane, da ne zamudite kopriv, ki jih v tem času najdemo tako rekoč na vsakem koraku. To sta preizkušeno odlična recepta za poceni in zdravi jedi, zato naj bosta na jedilniku čim pogosteje.

Andrej Križ
Natečaj zdravih jedi

Med najboljšimi je bil tudi recept učencev DOŠ Lendava, ki so pripravili tradicionalni namaz z bučnim oljem in čemažem. Ker tudi čemaža ne bo zmanjkalo, četudi bi ga jedli vsi Slovenci, je ta preprosti recept odlična popotnica do več energije in zdravja slehernega, ki zna pravilno prepoznati in nabrati čemaž.

Posebno nagrado za izvirnost in ustvarjalnost pa je prejela Osnovna šola Brinje iz Grosupljega za recept, ki je v sebi skrival kar pet skrivnih zelenjavnih sestavin – poimenovali so ga Barvito prikrito. Osnovnošolci so se predstavili kot zadnji, a najbolj od vseh so razvneli občinstvo, ko je ugibalo, katera zelenjava se skriva v receptu. Prav pretkano so nam v sladico skrili vse tisto, česar otroci praviloma nočejo jesti, in nastala je odlična sladica, ki je očarala občinstvo. Niti vsem skupaj nam ni uspelo odkriti zadnje skrivne sestavine in naposled so jo morali razkriti kar ustvarjalci sami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

Andrej Križ
Natečaj zdravih jedi

Andrej Križ
Ajdove omlete dijakov Gimnazije Kočevje

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!