Zgodbe

Kaj bodo jedli naši otroci

Uredništvo
12. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Če vas skrbi, da bo naslednja generacija poznala le »pogrevalnico« namesto kuhinje, ne obupajte prehitro. Ljubezen do kuhanja se vrača tudi med mlade. Najboljši dokaz za to je demo kuhinja na sejmu Altermed, v kateri nas otroci vsako leto presenečajo z izvirnimi recepti in ljubeznijo do kuharije. To leto pa so kuharski mojstri pred še večjim izzivom. Informacijsko središče zazdravje.net, redakcija Jane, Celjski sejem in podjetje Prema organizirajo poseben kulinarični natečaj.

revija Jana
Udeležence smo povabili, naj predstavijo čim bolj uravnotežene obroke, ki naj bodo hkrati preprosti za pripravo in čim nežnejši do denarnice.

Zanimalo nas je, ali bodo mladi kuharji znali ustvariti gurmanske užitke, ki so hkrati zdravi, hitro pripravljeni in iz vsem dosegljivih sestavin. Udeležence smo povabili, naj predstavijo čim bolj uravnotežene obroke, ki naj bodo hkrati preprosti za pripravo in čim nežnejši do denarnice.

Združiti vse štiri kriterije je izziv tudi za stare kulinarične mačke.

Ali smo zahtevali preveč, boste lahko presodili tudi sami v soboto, 16. 3., ko se bodo predstavili vsi finalisti natečaja. Takrat boste njihove stvaritve lahko tudi okušali.

Sponzorji so za finaliste in najboljše pripravili bogate nagrade, da bo njihova ljubezen do kuhanja dobila še več zagona. Glavni pokrovitelj, Prema, bo najboljše obdaril s paketom ekoloških živil, zadruga Konopko jih bo oskrbela s konopljinimi testeninami, Ad Vita je za finaliste pripravila ponve za palačinke eco cook, naši fotografi in stilisti pa bodo njihove recepte ovekovečili ter v naslednjih številkah predstavili tudi na straneh Jane. 

Recepti že prihajajo in jih petčlanska žirija že preizkuša ter ocenjuje.

revija Jana
Združiti vse štiri kriterije je izziv tudi za stare kulinarične mačke.

V žiriji so naši preverjeni poznavalci dobrih in zdravih grižljajev:

Sanja Lončar, urednica informacijskega središča zazdravje.net in soavtorica več kot 20 priročnikov; Jasmina Karndorfer, urednica programa Klepet ob kavi; Klemen Košir, kuhar, kolumnist in avtor številnih kulinaričnih knjig; Sabina Topolovec, predavateljica in soavtorica trilogije Ščepec in knjige Zdravilna moč začimb za otroke, ter Nina Glažar, avtorica bloga izibizi.si in navdušena kuharica hitrega in zdravega.

Kaj so pripravili mladi kuharski mojstri, smo vprašali predsednico žirije Sanjo Lončar: »Veselje je videti tako pestre in zares zanimive recepte. Od koprivnih polpetov, okusnih in zdravih sladic na žlico do fižolovih jedi z jabolčno čežano. Vredno je priti, podpreti in poskusiti. Najbolj veseli smo, da otroci zares želijo raziskovati in odkrivati, kakšno obilje že imamo na dosegu roke, ki ga lahko z malo znanja in spretnosti spremenimo v gurmansko pojedino.«

Se vidimo? 

Da bo hrana res ena izmed osrednjih tem tokratnega Altermeda, pričajo tudi drugi dogodki, ki jih je škoda zamuditi. Že v petek, 15. marca, ob 12. uri Ekoci civilna iniciativa organizira posvet o tem, ali bomo jutri jedli gensko spremenjene organizme. Glede na novo semensko zakonodajo postajajo takšna vprašanja vse bolj pereča, zato vabljeni, da se pridružite iskanju rešitev za prehransko varnost nas in naših otrok. Takoj za tem dogodkom ste vabljeni tudi na konferenco Kako obvarovati mikrobiom, ki jo organizira zavod Živi in zdravi. V soboto, 16. 3., pa se bodo razen finala mladih kuharjev zvrstila predavanja o vplivu hrane na naše zdravje in počutje. O tem, kako lahko z začimbami vplivamo na energijo, zbranost in učno uspešnost otrok, bo predavala Sabina Topolovec, o tem, kako do več energije, pa Sanja Lončar. Omenjeno je le kapljica v morju dobrih dogodkov, zato si natančne opise vseh, ki se bodo zvrstili od 15. do 17. marca na spomladanskih sejmih v Celju, preberite v koledarju dogodkov na zazdravje.net.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!