Zgodbe

Ne popravljaj prvega odgovora!

Katja Božič
7. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Ko je kolegica razložila, da se je pred kratkim udeležila pub kviza v enem od ljubljanskih lokalov, smo zastrigli z ušesi. Da so se imeli fajn, je rekla, da so se nekaj novega naučili in ne nazadnje preživeli zabaven in drugačen večer s prijatelji. Pa smo zbrali Janino ekipo, in čeprav smo se malce dvomeče spraševali, ali bomo kos pametnim vprašanjem v kvizu Sova, smo se pogumno vrgli v vodo.

Šimen Zupančič
Ekipo Brihtnih polžkov smo sestavljale Ksenija, Marija, Katja in Tina.

Ko smo si pred lokalom ogledovali konkurenco, so se nam zdeli vsi grozno učeni in izkušeni. Se jim lahko postavimo ob bok? Tako smo se otepali prve zadrege, ki se pojavi vedno, ko stopimo iz cone udobja na področje, na katerem nismo najbolj doma. Smo bili pa vseeno radovedni, kako se bomo odrezali.

Trideset let tradicije

Tradicija pub kvizov v Angliji, kjer so se najprej začeli pojavljati, je stara že več kot trideset let. V Slovenijo so jih pred nekaj leti zanesli študentje. Zadnje čase pa jih prirejajo po vsej Sloveniji in nekateri »kviz mojstri« od tega že živijo. »Po različnih lokalih v Sloveniji trenutno poteka približno dvajset rednih kvizov, med njimi jih je šest ali sedem v Ljubljani,« je povedal Rok Šinkovc, nekdanji novinar in velik ljubitelj kvizov, sicer pa organizator dogodka, ki smo ga obiskali. »V primerjavi s Hrvaško je pri nas ta scena še precej v povojih. Tam so že pred desetimi leti ustanovili hrvaško zvezo za kvize, v kateri je več kot 200 organizatorjev kvizov. Samo v Zagrebu jih trenutno poteka več kot sto, imajo državna prvenstva, v katerih nastopajo ekipno, v parih, mešanih parih … Je pa pri sosedih tolikšna priljubljenost kvizov gotovo posledica odličnega kviza Potjera (Zasledovanje), ki ga od ponedeljka do petka že več kot deset let vrtijo na nacionalni televiziji in ga tudi sam redno spremljam,« pravi Rok, ki se je tudi sam večkrat udeležil kviza.

Šimen Zupančič
Rok Šinkovc, organizator, se je najprej sam preskušal v različnih kvizih.

Skoraj dve leti je sodeloval v nekem spletnem kvizu, preskušal se je tudi v angleških, petkrat je nastopil v našem priljubljenem kvizu Vem in od tega štirikrat slavil. Pravi, da je izredno radoveden in skuša stvarem, ki ga zanimajo, priti do dna. »Se peljem mimo Ikee, pa se vprašam, od kod kratica za njeno ime, pogledam in se nekaj novega naučim. Ali pa še bolj lušten primer, zadnjič sem se peljal mimo gostilne Duboćica, znane po specialitetah z žara, in sem ugotovil, da je to staro ime za srbsko mesto, ki se zdaj imenuje Leskovac,« je razložil, kako si širi obzorja in po kakšnem principu med drugim nastajajo vprašanja, saj ga zadnje čase bolj kot sodelovanje zanima organizacija pub kvizov. »Pred kakšnim letom sem se iz radovednosti udeležil dveh in ugotovil, da jih je mogoče luštno pripraviti in da ljudje uživajo, pa sem se organizacije lotil še sam. Daleč od tega, da sem izkušen kviz mojster, v Sloveniji jih je nekaj veliko bolj izkušenih.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

Šimen Zupančič
Bistvo pub kvizov je ustvarjati zabavne izkušnje in lepe spomine med prijatelji.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!