Zgodbe

Dovolj je umiranja žensk!

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
6. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Inštitut 8. marec z Niko Kovač na čelu je začel z največjo kampanjo doslej. Njihova misija je zbrati milijon podpisov po vsej Evropi ter spremeniti evropsko zakonodajo tako, da ženske na Poljskem in drugod po stari celini ne bodo več umirale zaradi onemogočanja pravice do splava. Dovolj je bilo! Aktivisti v osmih državah so s pomočjo 10.000 prostovoljcev pripravljeni začeti spremembo.

revija Jana
Evropejke, pomagajmo si: moj glas, moja odločitev

Da se bo tako pomemben družbeni premik usmerjal prav iz (majhne) Slovenije, je še kako prav, saj smo edina država v Evropi, ki ima pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok vpisano v ustavo. Zaradi tega smo lahko vzor številnim državam.
»Najstrožjo zakonodajo glede splava imata Malta in Poljska. Nikar ne pozabimo, da v poljskih bolnišnicah ženske še vedno umirajo zaradi zapletov, ker zdravniki ne smejo izvajati splava. V primeru življenjsko ogrožajočih zapletov pri nosečnicah imata življenji zarodka in ženske enako vrednost. Tako se zgodi, da so v bolnišnicah ženske dobesedno umorjene, saj s takimi zapleti nikjer drugje ne bi umrle. Nista pa problem samo Poljska in Malta, ampak tudi Italija in Hrvaška – zaradi lažnega dostopa do splava, saj tam ugovor vesti uveljavlja ogromno zdravnikov. Zato Hrvatice hodijo po pomoč v Slovenijo ali k zasebnikom popoldne, kar je zopet problem, saj si to lahko privoščijo le premožnejše. V Sloveniji smo glede tega izjemno privilegirani, smo prva država, ki ima pravico do splava zakonsko urejeno s pravico, zapisano v ustavi (zdaj nekaj podobnega pripravljajo v Franciji), kar so nam zagotovile modre političarke v preteklosti, in sicer so si to izborile ženske z vseh političnih polov,« pojasnjuje vzgib za kampanjo Nika Kovač, direktorica inštituta in njegova osrednja sila.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!