Zgodbe

Prigode, da te kap: Lažnivci na zmenku

Vesna Meško
28. 2. 2024, 13.00
Posodobljeno: 28. 2. 2024, 13.42
Deli članek:

Morda se zdijo izmišljotine pikantna začimba pri spoznavanju potencialnega partnerja, a serviranje neresnic pušča zgolj grenak priokus in razočaranje. Laž ima kratke noge, zato na njej res ni modro graditi odnosov. Odpravili smo se na lov za prigodami, ki razkrivajo, kako bogato domišljijo imajo nekateri lažnivci. Kaj so nam zaupali tisti, ki so se znašli v vrtincu laži? Malce za smeh, malce pa v poduk delimo z vami štiri kratke zgodbe o lažnivcih, ki so šele v živo odložili masko.

Shutterstock
Bodite iskreni!

Skrivnostni džentelmen, ki ga pozna vsa Slovenija

Ujel me je na priljubljeni aplikaciji za zmenke in hitro pritegnil mojo pozornost. Komuniciral je spoštljivo, in ker ni bil vsiljiv, sem se dovolj sprostila, da je klepet gladko stekel. Sprva sva drug z drugim delila pogled na svet in se počasi spoznavala skozi različne teme, kar je bilo za navezovanje stikov po spletu precej osvežujoče. Na tovrstnih aplikacijah namreč na ženske v veliki meri prežijo prostaški lovci, ki ne izgubljajo časa z ovinkarjenjem in hitro postrežejo s ponudbo za seks. Še danes me čudi, kako dolgo sva si dopisovala, preden sva prešla na intimnejše teme. Vzel si je čas, v meni prebujal radovednost in željo, da ga tudi osebno spoznam. Ko sva se po dveh mesecih spletnega dopisovanja začela dogovarjati za zmenek, me je presenetil z opozorilom, da mi mora pred srečanjem nekaj povedati. Razložil mi je, da ima na aplikaciji lažno identiteto in da tudi na fotografijah ni on. Poudarjal je, da je vse drugo, kar je delil z menoj, povsem resnično, le kdo je, ni razkri, saj da je v Sloveniji znan obraz iz sveta estrade. Ker si je želel priložnosti, da bi se mi lahko predstavil brez etikete privlačnega žrebca, je tako ubral nekoliko drugačno taktiko. Tega resnično nisem pričakovala, a čeprav me je njegova laž razočarala, sem pristala na zmenek. Priznam, bilo je vznemirljivo čakati, koga bom ugledala na kraju srečanja. Ob skrivnostnem vzdušju sem v trebuhu čutila ščemenje, a je vso čarobnost razblinil trenutek, ko se je skrbno urejen, postaven in dišeč znašel pred menoj. Po televiziji se je v tistih dneh ravno vrtela oddaja, v kateri je nastopal, res je bil znan obraz, a žal hkrati poročen in z družino. Oblila me je prha razočaranja, v želodcu pa sem občutila veliko kepo. Pred njim nisem ostala le brez nasmeha, ampak tudi brez besed. Pa je spretno prevzel vajeti, me zasul s komplimenti, lahkotno stegnil roke in me stisnil v objem, zatem pa z žgočim pogledom zavrtal vame, kot bi pričakoval, da bom od navdušenja padla na kolena. No, pa se slednje ni zgodilo. Če bi me med najinim dopisovanjem resnično poslušal, bi vedel, da je ta predstava zajemala vse, kar preziram. »Pozdravi ženo,« sem napol šepnila in odkorakala proti avtu.  

Tina B.

***

Dama in deček z juga

Po ločitvi od narcisa sem potrebovala dolgih deset let, da se je v meni znova porodila želja po ljubezni. Moje zaupanje je bilo porušeno do temeljev, zato ta korak, da spustim roke iz obrambnega položaja, ni bil najlažji. Ker v življenju kar ni bilo primerne priložnosti, da bi spoznala prijetnega moškega, sem popustila predlogom prijateljic in se prijavila na portal za samske. Naložila sem svojo fotografijo in povsem iskreno izpolnila vprašalnik. Ker sem dobro situirana in uspešna poslovna ženska, si ob sebi želim stabilnega in razumnega moškega, ki bo na področju ambicij, dosežkov, sposobnosti, ciljev in pogleda na svet vsaj približno krmaril na podobni ravni kot jaz. Vse sem jasno orisala in poudarila, kako pomembne so zame vrednote. Zdelo se mi je, da bodo moja pričakovanja hitro opravila s selekcijo, torej da bo večina iskalcev naredila velik ovinek. No, pa ni bilo tako. Že v prvi uri so me preplavila sporočila neandertalcev in prostakov! Kaj vse nosi ta uboga Zemlja! Najbrž je bila množica nespodobnih čudakov razlog, da sem se razveselila treh normalnih sogovornikov in se z njimi zapletla v komunikacijo. Nič posebnega ni bilo v teh sporočilih, nobenih globokih pogovorov, bolj odgovarjanje na vprašanja, da smo si drug o drugem ustvarili vtis. Z moškim, ki se mi je zdel najprimernejši, sem se nato dogovorila za zmenek. Rekla sem si, da sem morda preveč nezaupljiva in stroga in da je skrajni čas za novo poglavje. Kaj bi lahko šlo narobe? Sogovornik se je zdel urejen, po tem, kar je povedal o sebi, sem presodila, da je situiran, samostojen in odgovoren, tudi na fotografiji mi je bil všeč. Visok, normalno grajen, nevpadljivo simpatičen. A takšna je bila le predstavitev na spletu. Nekaj ur pred zmenkom je prosil, ali lahko pridem v njegovo mesto, ker ima avto na popravilu. Prižgali so se mi alarmi, a sem vseeno sklenila poizkusiti. Elegantno sem se uredila in se odpeljala na prvi zmenek po desetih letih. Pred bar se je s skirojem pripeljal mlad, suhljat fant nizke rasti. Osuplo sem se zastrmela v zanemarjeno trenirko in pošvedrane čevlje, on pa si je nervozno popravil torbico prek prsi, sunil naprej z medenico, si navdušeno popravil mednožje in me glasno pozdravil z izrazito južnjaškim naglasom. Situacija je bila naravnost tragikomična. »Kdo pri Bogu milemu je to!?« mi je jezno utripalo v glavi. Jaz se s fantom, ki je skorajda groteskno buljil vame, zagotovo nisem dogovorila za srečanje. Njegova predstavitev je bila lažna. Tako dolgo sem potrebovala za ta korak in znova doživela razočaranje. Nisem skrivala zgroženosti, a se prevarant ni pustil motiti. Zažvižgal je nekaj kot: »Baš si lipa, ljepotice,« in se slinil ob misli na to, kaj ga čaka. Vam povem samo še to, da sem poskrbela, da se je zagotovo obilno penil še kakšno uro po mojem urnem odhodu domov.

Sonja J.

Še več zabavnih prigod vas čaka v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!