Zgodbe

Društvo za zaščito polpismenih: Nafake so lahko zelo zababne

Nika Grizila
23. 2. 2024, 05.00
Deli članek:

Na družbenih omrežjih, forumih in drugih spletnih mestih je mogoče naleteti na vse vrste piscev, od tistih s skoraj nerazumljivimi sporočili do takih, ki pišejo v knjižni slovenščini. Splet je prava ropotarnica slabo napisanih komentarjev, objav in drugih zapisov. Včasih gre za nepoznavanje slovnice, drugič za napačne prevode ali narečno izražanje. Zgodi se tudi, da besedilo nima nikakršnega smisla. S tovrstnimi objavami se zabavajo na strani Društvo za zaščito polpismenih. V komentarjih pod ponesrečenimi zapisi se izražajo v pokvečenem jeziku, povzetem prav iz omenjenih zapisov.

Osebni arhiv
Stran Društvo za zaščito polpismenih sta leta 2019 ustanovili prijateljici Eva in Sanja iz okolice Ptuja.

Malo morje jezikovnih spodrsljajev

Stran Društvo za zaščito polpismenih sta leta 2019 ustanovili prijateljici Eva in Sanja iz okolice Ptuja. Bili sta sošolki na fakulteti, obe sta pevki, poleg tega imata podoben karakter, smisel za humor in pogled na svet. »Obe imava radi slovnico (čeprav morava poudariti, da v tem nisva strokovnjakinji in delava napake, kot vsi drugi). Vedno sva si pošiljali po(ne)srečene zapise na Facebooku, saj naju je to izredno zabavalo. Takšnih zapisov je bilo ogromno in zdelo se nama je škoda, da bi šli mimo. Tako je spontano na Facebooku nastala stran Društvo za zaščito polpismenih.«

Stran ima trenutno 28 tisoč članov, skupina pa skoraj 19 tisoč. V skupini lahko zabavne objave prispevajo tudi člani, na začetku pa sta ustanoviteljici objavljali, kar sta sami našli. »Ni bilo treba ravno iskati; preprosto odpreš objavo, kjer je povezava do spletnega članka, in pod njo se ponudi veliko komentarjev, ki so primerni za najino stran. Sedaj pa nama sledilci pošiljajo toliko dobrega materiala, da nama ga res ni več treba ‘iskati’,« sta povedali. Nekateri njuni sledilci so postali pravi mojstri komentiranja v zelo polomljeni, a izredno zabavni slovenščini pod objavami.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!