Zgodbe

Dovolite, ali ste zmaj?

Jelka Sežun
15. 2. 2024, 05.32
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 09.32
Deli članek:

Opravičujemo se za precej osebno vprašanje, ampak v resnici nas ne zanima vaš značaj ali to, kako vas za vašim hrbtom imenujejo drugi – sprašujemo le, ali ste morda rojeni v letu zmaja, petega znamenja kitajskega horoskopa, 10. februarja smo namreč stopili v leto lesenega zmaja.

revija Jana
Kitajski horoskop: leto zmaja

V pradavnini so kitajski astrologi opazili, da imajo ljudje, rojeni istega leta, nekatere podobne značilnosti. Mnogo generacij so zbirali podatke in videli, da gre za ponavljajoč se dvanajstletni cikel, popolni cikel (če zraven vpletete še pet elementov) pa traja pet krat dvanajst, torej šestdeset let. Vsako od dvanajstih let so astrologi poimenovali po živali, ki slovi prav po lastnostih, ki jih kažejo ljudje, rojeni v teh letih: podgana, bivol, tiger, zajec, zmaj, kača, konj, koza, opica, petelin, pes, prašič. Peto znamenje, zmaj, je edino poimenovano po mitološki živali. Leto zmaja nastopi vsakih dvanajst let, med zmaje se uvrščajo ljudje, rojeni v letih 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 … in seveda letos.

Kitajci na zmaje gledajo precej drugače kot zahodnjaki, ki v njih vidijo zlobne, nevarne pošasti – za Kitajce pa so to plemenita bitja, ki jih dičijo čast, modrost, moč, sreča in uspeh. Zmaji naj bi prinašali dež, zato so tudi simbol rodnosti in blagostanja. V letu zmaja se rodi več otrok kot v letih katerekoli druge živali kitajskega horoskopa. Niso vsa zmajeva leta enaka, vsako je povezano z enim od petih elementov: letošnje je leto lesenega zmaja, prejšnji zmaj je bil vodni, oni pred njim zlati in oni še pred tem ognjeni. Leseni zmaj torej vlada nebu in zemlji vsakih 60 let, letos prvič po letu 1964.

Popolno nepopolni

Zmaji imajo kopico lepih lastnosti, a tudi nekaj slabih. Znajo biti neprijetni, na primer, pa ukazovalni, oholi, trmasti, sebični, perfekcionisti. Ne le do sebe, tudi do drugih imajo (pre)visoka pričakovanja (spomnite se na Ivano Orleansko, ta je bila tudi zmajevka) …, in vse to gre ljudem okrog njih na živce. Včasih je z zmajem ali zmajevko res težko shajati. Ampak imajo po drugi strani na srečo tudi veliko lepih lastnosti, zato so tako priljubljeni, čaščeni in uspešni. Praviloma so visoko inteligentni, zato so zvrhano polni zanimivih mnenj in dobrih nasvetov. So rojeni vodje, ljudje jim radi sledijo in jim zaupajo. V življenju jih spremljata sreča in dobro zdravje. Uspejo lahko v vsakem poklicu, ki si ga izberejo. Znajo uživati življenje, a to privoščijo tudi drugim, saj so zelo velikodušni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!