Nasveti

Je vaš pes anoreksičen?

URŠKA PETEK, veterinarka
15. 2. 2024, 05.00
Deli članek:

Verjetno poznate občutek, ko nimate pravega apetita in ne uspete pojesti nič. Neješčost ali anoreksija je pojav, ko se apetit zmanjša ali povsem izgine. Kadar govorimo o lakoti, je ta telesnega izvora, medtem ko je apetit psihičnega izvora. Tudi pes ima lahko anoreksijo.

Pixabay
Neješčost ali anoreksija je pojav, ko se apetit zmanjša ali povsem izgine.

Anoreksijo lahko razdelimo v dve skupini: prava anoreksija in psevdoanoreksija. Za obe je značilno zmanjšano uživanje hrane, razlika pa je v vzroku. Pes s psevdoanoreksijo je lačen in si želi jesti, vendar mu neki fizični razlog hranjenje preprečuje.

V večini primerov je razlog za neješčost telesni in ga moramo zdraviti. Če opazite pri vašem psu, ki je drugače velik »požeruh«, da ne poje obroka do konca ali ga celo sploh ne poje, je nujno, da obiščete veterinarja. Posebej pazljivi moramo biti pri mladičih – če nehajo jesti, moramo obiskati veterinarja takoj. Prav tako je dobro hitro poiskati pomoč, če je vaš pes star in neha jesti. Pri mlajših, živahnih in aktivnih psih lahko prvi dan, ko se neješčost pojavi (če ni drugih pridruženih znakov, kot so bruhanje, driska, zmanjšana aktivnost), poskusite ponujeno hrano izboljšati. To lahko storite tako, da hrano segrejete na telesno temperaturo (38 °C), da ponudite hrano, ki jo ima vaš pes res rad in je ne dobi vsak dan (konzerva, kuhano jajce), ali skuhate obrok – priporočljivo je, da ga skuhate po navodilih strokovnjaka za pasjo prehrano oziroma po preizkušenem receptu.

101 vzrok

Vzrok za neješčnost so lahko tudi stres, strah, visoka temperatura v okolju, spremenjena rutina, spremembe v okolju ali preprosto ne tako zelo okusna hrana. Če je vaš pes v zadnjih dneh doživel kakšen stres, je prišel ali odšel iz vaše družine družinski član ali ste uvedli novo hrano, je treba vedno pomisliti tudi na ta razlog.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!