Zgodbe

Denar ali življenje: Fidesovi maratonci tečejo nečastni krog

Vasja Jager
14. 2. 2024, 06.00
Deli članek:

Zdravniška stavka se vleče že rekordno dolgo, Fides pa še vedno ne popušča, čeprav se že kopičijo odpovedi preiskav in operacij. Če jim kot družba ne plačamo z denarjem, bomo slej ko prej plačali tudi s kakšnim življenjem. Pri čemer je treba poudariti, da Fides in zdravniška aristokracija v imenu svojih denarnih zahtev nista ugrabila zgolj bolnikov, temveč tudi celoten zdravniški poklic, v katerem sicer deluje vrsta sočutnih in odgovornih ljudi – ki pa nimajo časa, nemara pa tudi ne želodca, da bi se ukvarjali s politiko in denarjem.

Dreamstime
fotografija je simbolična

Po približno mesecu dni stavke Fidesa so že vidne razpoke v sistemu slovenskega javnega zdravstva, ki je zaradi nakopičenih čakalnih dob, pomanjkanja kadrov in nedavne epidemije covida-19 že tako delovalo na robu skrajnih zmogljivosti. Po zdravstvenih domovih in bolnišnicah že odpadajo nenujni pregledi in operacije, kolaps sistema pa se obeta marca, ko bodo v veljavo stopili preklici soglasij za nadurno delo, ki jih vodstvom javnih zavodov množično vročajo zdravniki in zdravnice po vsej državi. »Pri nas je zaradi stavke že odpadlo 4,6 odstotka naročenih ambulantnih pregledov in 25 odstotkov nenujnih operacij; pri slednjih gre povečini za manjše posege, na primer na palcu, okoli 30 odstotkov pa je kompleksnejših ortopedskih operacij,« nam je povedal direktor Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačič.

Podobno je drugod po Sloveniji, v ptujski bolnišnici so kirurgi, na primer, že odpovedali več kot 50 operacij. Ob tem smo neuradno izvedeli, da naj bi v ljubljanskem kliničnem centru zaradi stavke čakalno dobo za prvi pregled po operaciji z dosedanjih 14 dni podaljšali na (vsaj) tri tedne in začeli odpovedovati elektivne načrtovane posege, kot je odvzem kirurško vstavljene ploščice ali vijaka. Na Štajerskem pa naj bi v posameznih socialnovarstvenih zavodih že prenaročali preglede pacientov s posebnimi potrebami, tudi otrok – čeprav gre za zakonsko posebej zaščitene osebe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!