Zgodbe

Deklico naivnost pahnila v nočno moro: »Cipa, naokoli pošiljaš gole joške!«

Vesna Meško
8. 2. 2024, 08.00
Deli članek:

»Daj, pošlji mi gole fotke, samo zame bodo,« je 15-letnik vztrajno prigovarjal zaljubljeni vrstnici. Pa mu je ustregla. Želela je ugajati, biti sprejeta, ljubljena. A namesto tega je sledil šok, ob katerem ji je zaledenela kri, fant je namreč izrabil njeno zaupanje in fotografije brez zadržkov delil na spletu. Prekleto krut je danes skriti svet najstnikov, ki daleč od oči staršev ustvarjajo naravnost uničujoče zgodbe. Pošiljanje golih posnetkov namreč lahko vodi v nepredstavljivo nočno moro, zaradi katere deklice razmišljajo celo o smrti. Tokrat pred vas s pomočjo najstničine mame razgrinjamo prikrito realnost, ki jo moramo ustaviti. Danes, ne jutri.

Shutterstock
fotografija je simbolična

Seksting ni priljubljen le med odraslimi, ki se med spletnim navezovanjem stikov podžigajo z eksplicitno vsebino. Pri snemanju in pošiljanju spotikljivih fotografij in videov jih še kako prekašajo najstniki, ki nemalokrat do vratu zabredejo v tako bizarne situacije, da bi jih zlahka pripisali izmišljenim filmskim zgodbam. Pa so zelo resnične, in kar je še posebej skrb zbujajoče, ne odvijajo se le med srednješolci. Pri sekstingu med mladostniki gre pogosto za iskanje potrditve, željo po ugajanju in strah, da bi ob zavrnitvi izgubili naklonjenost simpatije. Čeprav mladina v pošiljanju žgečkljivih vsebin vidi predvsem obliko razvedrila, so lahko posledice izjemno hude. Prav v teh dneh kriminalisti preiskujejo zadevo, ki se je odvila na eni izmed slovenskih osnovnih šol.

Shutterstock
»Ta trenutek se hčerki zdi, da je njeno življenje uničeno, in čeprav vem, da bo tudi ta težka preizkušnja nekoč za nami, priznam, da je dogajanje tudi mene milo rečeno zlomilo. Hudo mi je.«

»Mala, pošlji mi nude!« 

Vse se je začelo s prošnjo devetošolca, ki je svoje nekdanje dekle vztrajno nagovarjal, naj mu pošlje »nude«. Kaj naj mu pošlje, nudle? Ne, seveda ne rezancev, temveč fotografije in videovsebine, na katerih je gola, kar mladi slengovsko imenujejo »nudi«. 15-letnica se je sprva prošnjam upirala, po fantovem vztrajnem zatrjevanju, da mu lahko zaupa, pa popustila in posnela video, na katerem razklene sprva prekrižane dlani in kameri razkrije pogled na golo oprsje. Posnetek, na katerem je gola do pasu in se jasno vidi njen obraz, je poslala nekdanjemu fantu. Zakaj, se sprašujete? Zgolj in samo zaradi upanja, da se mu bo dovolj prikupila, da bosta znova postala par.

V trenutku, ko je devetošolka živčno pritisnila gumb na mobilnem telefonu in simpatiji poslala želeno vsebino, je povsem izgubila nadzor nad posnetkom. Fant je namreč zlorabil njeno zaupanje in intimen video delil na aplikaciji za sporočanje. Bilo je, kot bi prižgal vžigalno vrvico na bombi, poti nazaj ni bilo več. Posnetek so najstniki razširili naprej in ni trajalo dolgo, ko je deklica na šolskem hodniku spoznala, da se je znašla sredi čisto prave nočne more.

Ujeta v nočni mori. 

»Cipa, naokoli pošiljaš svoje gole joške!« je zasikala vanjo najstnica iz paralelnega razreda. Sledilo je posmehovanje, nizkotno žaljenje in razglašanje, da so vsi na šoli videli, kaj je naredila. A  to je bil šele začetek, tako na medmrežju kot med šolskimi zidovi se je namreč v nadaljevanju dan za dnem odvijalo neusmiljeno javno norčevanje, podkrepljeno z nasiljem.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 6., 6. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!