Zgodbe

Tako mlada, pa že operirana: Slovenske najstnice pod noži lepotnih kirurgov

Vasja Jager, vasja.jager@jana.si
4. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Medtem ko bi slovenske matere in babice dale vse, da bi bile videti kot šestnajstletnice, so njihove najstniške hčere in vnukinje do te mere zakompleksane zaradi izumetničenih, povsem nerealnih spletnih karikatur človeškega telesa, da na veliko retuširajo svoje fotografije – marsikatera osnovnošolka in dijakinja pa bi s povečanjem ustnic ali vbrizgavanjem botoksa »retuširala« svoje telo tudi s kirurškim nožem.

Shutterstock
Vsi enaki, vsi popravljeni?

Nedavno je časnik Dnevnik poročal o zapletu med profesorjem športne vzgoje in dvema dijakinjama, ki zaradi predolgih umetnih nohtov nista zmogli igrati odbojke. Dijakinji sta se obrnili na šolsko svetovalno službo, ta pa je profesorja opozorila, da bi bilo treba v pristojni pravilnik natančno zapisati, kako dolge nohte še lahko imajo učenke pri telovadi, sicer utegnejo njegova opozorila predstavljati poseg v njihovo osebno integriteto. Ogorčeni pedagog je za mnenje poprosil še strokovnjake z ljubljanske fakultete za šport in potrdili so mu, da je takšnih zapletov čedalje več: »Nekateri učitelji so začeli opozarjati, da dekleta na ure športne vzgoje prihajajo po lepotnih operacijah. Iz tujine se v šolo vrnejo s preoblikovano zadnjico in potem zaradi umetnih vsadkov iščejo razloge, da česa ne bi naredile, saj jim lahko med vadbo vsadek poči.« V kolikšni meri se torej slovenske najstnice odločajo za tovrstne posege in iz kakšnih vzrokov?

Foto Bulimia Project

Zgovorni rezultati raziskovalne naloge

Večina ocen teh trendov temelji na opažanjih pedagogov, psihologov in zdravnikov, oprijemljivih statističnih podatkov na nacionalni ravni pa seveda nimamo. Zato pa imamo ankete in raziskave iz posameznih osnovnih in srednjih šol, ki nakazujejo, da so lepotne operacije med najstnicami resnično v porastu. V tem kontekstu je pomembna raziskovalna naloga, ki so jo konec leta 2021 na mariborski Osnovni šoli Janka Padežnika izvedle učiteljica Nuša Berendijaš, pedagoginja Ksenija Popošek ter učenki Maša Bozovičar in Lia Razdevšek. Želele so ugotoviti, kakšno samopodobo imajo učenke zadnjih treh razredov, v kolikšni meri razmišljajo o lepotnih posegih in tudi koliko osnovnošolk je takšne posege že imelo. V anketo so tako zajele 36 deklic, da bi njihov pogled nase in na svet lahko primerjale z razmišljanjem žensk iz starejših generacij, so vprašalnike poslale tudi njihovim materam in drugim; odzvalo se je 108 odraslih žensk. Čeprav sta bila vzorca majhna, so bili rezultati zgovorni.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!