Zgodbe

Janina preobrazba: Elegantna in ves čas aktivna

Andreja Comino
31. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

»Nekaj nam je položeno v zibelko, nekaj nas naučijo, če pa želimo kaj spremeniti, je od nas odvisno, ali bomo počeli ves čas isto in bomo nezadovoljni ali pa bomo sledili svojemu srcu in začeli izpolnjevati svoje sanje. Sama sem pri 48 letih zaprla vrata pisarne in sledila notranjemu klicu. Niti za hip mi ni žal,« je veselo povedala 55-letna Mojca Skaza Novak iz Pirnič pri Medvodah, ki je hitro zbrala pogum tudi za prijavo na preobrazbo.

Mateja J. Potočnik
Mojca Skaza Novak

Tekst: Andreja Comino
Ličenje: Manca Maselj

 Stilistka: Brigita Potočki, MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literam terapevtka Nataša Učakar za LITERAM INSTITUTE Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

Mojca je bila od otroštva nemirnega duha. »Dvajset let sem bila dejavna članica vokalne skupine Perpetuum jazzile, z njenimi člani smo postavljali temelje in prepotovali dobršen del sveta. To je bilo zelo lepo obdobje mojega življenja, ki mi je precej dalo. Ker sem bila najstarejša, so me klicali kar mati. Skupaj smo doživeli mnogo lepih trenutkov na odru in za njim, norih dogodivščin, solza sreče. Bilo je tudi precej odrekanja in prilagajanja, saj sem poleg službe imela še dva majhna otroka. Brez podpore razumevajočega moža in ožje družine to ne bi bilo mogoče, za kar se jim še enkrat od srca zahvaljujem. Spoznala sem veliko zanimivih ljudi po svetu, s katerimi smo postali tudi prijatelji in smo še v stikih. Uživam v potovanjih in odkrivanju novih dežel, navad, ljudi, skrivnosti narave. Ko pridem domov, se pogosto šele zavem, kaj vse imamo doma in kako se nam to zdi samoumevno,« pripoveduje Mojca, ki je končala srednjo komercialno šolo. Želela si je na oblikovno ali študirati jezike, vendar jo je življenje odpeljalo v druge vode.

Mateja J. Potočnik
Mojca Skaza Novak prej

»Ko sem zamenjala poklicno pot, sem vedela, da ne bo prav lahko. Izobrazila sem se za refleksoterapevtko stopal in obraza, izvajam pa tudi druge terapije. Nenehno se izobražujem in pridobivam novo znanje, da lahko pomagam ljudem pri njihovih težavah. Vedno bolj odkrivam, kako popoln stroj je naše telo, kako je vse med seboj povezano in odvisno in kako refleksoterapija učinkuje na celoten organizem ne samo na telesni, temveč tudi na čustveni in energetski ravni. V svojem delu neizmerno uživam in sem mu resnično predana,« pravi Mojca, ki včasih pomaga že samo s pogovorom, lepo besedo. Po letih izkušenj ugotavlja, da ljudje potrebujemo zelo malo. »Predvsem sem vesela, da lahko pomagam svoji mami, ki je zelo zadovoljna, ko jo pocrkljam s kakšno terapijo in ji s tem lajšam zdravstvene težave ter tako vračam za vse, kar je dobrega storila zame in za svoje vnuke,« je hvaležna Mojca, ki veliko časa preživi tudi v naravi, kar jo sprosti in napolni z energijo. Dostikrat med tednom odide na Šmarno goro, ki jo ima dobesedno pred nosom.

Mateja J. Potočnik
Mojca Skaza Novak potem

»Živim dejavno življenje in odvisno od letnega časa hodim v hribe, pozimi tečem na smučeh, poleti plavam, deskam, kolesarim, nabiram zelišča in copram domače zvarke. Posebna oblika meditacije so zame tudi ustvarjanje z glino, risanje mandal in vrtnarjenje. Zelo rada plešem, po novem tudi kavbojske plese, kamor me je zvabila prijateljica. Odlična rekreacija! Obenem skušam živeti čim bolj naravno, v sozvočju z naravo in se tako tudi prehranjevati. V prostem času se oblačim bolj športno, kar pa ne pomeni, da ne bi bila rada še bolj urejena in ženstvena. Ne ličim se preveč in za nego obraza uporabljam naravne izdelke in izvajam jogo obraza. Zato sem bila še toliko bolj vesela strokovnih rok vaših izjemnih sodelavcev,« je sklenila.

Janina preobrazba je objavljena v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!