Zgodbe

Tanja Uvera: Šele ko vidim iskrice v očeh, dam oblačilo iz rok

Brigita Potočki
1. 12. 2023, 04.00
Deli članek:

Oblikovalka Tanja Uvera se je s šivanjem srečala zgodaj, saj je bila njena babica šivilja. Prav na njenem šivalnem stroju je kot osnovnošolka iz ostankov blaga izdelovala oblačila za igrače in zase, pa tudi za mucka, ki se je, kot nam pove v smehu, včasih celo pustil obleči. Za oblikovanje pletenin se je odločila v zadnjem letniku študija, ko je iskala material, s katerim bi se lahko v celoti izrazila.

Jure Makovec / LJFW
5 minut za slovensko modo

Oblikuje unikatne pletenine, kjer se avtorski vzorci in barve združujejo v vsakem oblačilu. Pletenine kombinira s tkaninami, ki jih sama oblikuje. Navdihuje se v naravi, kjer odkriva nenavadne barvne kombinacije in vzorce. Njena kolekcija Beautiful people, predstavljena na zadnjem Ljubljanskem tednu mode, izraža raznolikost sodobne družbe in vnaša v modo duh punkovske subkulture.

Kakšne so prednosti pletenin v primerjavi z drugimi oblačili?

Pletenine so prožne, udobne in se redko mečkajo, zato so zelo primerne za potovanja. Na otip so debelejše, torej tudi toplejše. To je seveda odvisno tudi od surovinske sestave in debeline niti, pletenine so namreč lahko tudi čisto prosojne in primerne za vroče dni. Pletenina ima večje luknje kot tkanina in v njej telo lažje »diha«, preproste so za vzdrževanje, ni jih treba likati, prilegajo se nam, zato prenesejo kakšen kilogram več ali manj, in ne nazadnje se zaradi strukture materiala madeži na njih težje vidijo.

So torej primerne za vsako postavo in priložnost?

Pravega odgovora ni, ker univerzalna obleka ne obstaja. Je pa mogoče pletenino s stiliranjem narediti primerno za katerokoli postavo in priložnost. Moje stranke so vseh starosti, postav in obeh spolov. In nemalokrat si želijo obleči pletenino za, recimo, poroko. S pravilno izbiro materiala, barve in kroja lahko pregovorno »pletenino za vsak dan« dvignemo na visoko raven elegance, kjer veljajo določena pravila. Mogoče bi jo sama izključila iz priložnosti, kjer velja pravilo, da oblačilo ne sme izražati osebnosti, to je v strogo poslovnem, uradniškem svetu, kjer ne želimo odvračati pozornosti od vsebine in nagovarjamo širšo množico, torej želimo imeti nevtralen videz, na primer v bančništvu ali politiki.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!