Zgodbe

Kot lov za zakladom: Kilogram oblačil iz druge roke, prosim!

Katja Božič
30. 11. 2023, 07.30
Deli članek:

Moda se zelo hitro spreminja, trgovine menjavajo kolekcije, svet pa preplavljajo oblačila, ki jih je menda že toliko, da bi z njimi lahko oblekli naslednjih šest generacij! K sreči pa se z okoljsko ozaveščenostjo pojavlja tudi čedalje več trgovin in ponudnikov z oblačili iz druge roke, kjer je mogoče dobiti zelo dobro ohranjena oblačila, nemalokrat priznanih znamk, za ugodno ceno. Dogodek BeThrifty, največja razprodaja vintage oblačil v Sloveniji, katerega posebnost je, da robo prodajajo na kilogram, je prejšnji vikend privabil ogromno ljudi – največ mladih, pa tudi veliko tujcev.

Mateja J. Potočnik
Dogodek Bethrifty, največja razprodaja vintage oblačil v Sloveniji.

Ker se na takšnih dogodkih vedno najde kakšen kos trendovske znamke, ki nam lahko obogati garderobo in je sicer precej drag, sva se s fotografinjo radovedno odpravili pogledat, kaj ponujajo. Na vratih naju je pričakal Jannick Knyrimn, Nemec, ki trenutno živi in diha skupaj z multinacionalnim timom BeThrifty; ta je po nizu sejmov v velikih mestih v okolici pred kratkim odprl tudi prvo trgovino z vintage oblačili v Gradcu. Sicer Jannick sodeluje pri pripravi teh dogodkov, prav rad pa se preizkuša tudi kot model za oblačila iz druge roke. Vintage moda je način njegovega življenja. Razen spodnjega perila že leta ne kupuje novih oblačil. Vsak obisk sejma ali trgovine z oblačili iz druge roke je zanj kot lov za zakladom, pravi. Rad ima vintage modo in se z njo izraža na svojem profilu na Instagramu z naslovom phil_might_leave. »Ohranjena oblačila trendovskih znamk dobimo od partnerjev iz Nizozemske in Francije, vedno jih operemo in lepo sortiramo,« nama je razložil, ko naju je popeljal med obešalniki, kjer so se za modne navdušence skrivali pravi zakladi.

Mateja J. Potočnik
Z oblačili iz druge roke kupi kakovost.

Ne jemljem planetu

Barbara Sor, lastnica blagovne znamke kopalk Swimsor, je izbrala kakovostno pleteno volneno jopo zase in skoraj novo moško majico Levis, ki jo bo poklonila. Svojo garderobo si že dolgo oblikuje z oblačili iz druge roke. »Na ta način si kupim nekaj, kar je bilo že izdelano, kar že obstaja, in ne jemljem planetu. Na takšnih sejmih ali v trgovinah je mogoče najti ogromno lepih stvari, ki so se ohranila skozi leta. Tkanine so bile včasih veliko kakovostnejše kot današnje, ki imajo pravzaprav zelo kratek rok trajanja.« Njena najljubša trgovina z oblačili iz druge roke je v Ljubljani na Zmajskem mostu, kjer vedno najde kakšen primeren lep kos za svoj slog oblačenja, sicer pa trgovine z vintage oblačili obiskuje v tujini, od koder se skoraj vedno vrne z novim trajnostnim kosom.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

Mateja J. Potočnik
Največja razprodaja vintage oblačil.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!