Zgodbe

Janina preobrazba: Mate Gabor ji je rešil življenje

Andreja Comino
5. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

»Ko sem se podala na novo karierno pot, mi je bilo zanimivo na svoji poti spreminjanja opaziti, da si želim tudi novega videza. Zato sem se odločila za preobrazbo,« je veselo povedala Doris Polak Kruder, ki prihaja iz okolice Prebolda. Domov je odšla navdušena in polna nepozabnih vtisov.

Mateja J. Potočnik
Doris Polak Kruder

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literam terapevtka Špela Učakar za LITERAM INSTITUTE  Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

»Svojo pot preobrazbe sem začela pred osmimi leti. Živo se spomnim trenutka, ko je starejša hči že kot dojenčica razvila alergije, polivala, bruhala, ni napredovala v teži, predvsem pa je veliko jokala in spala samo v naročju. Po treh mesecih neprespanih noči in obiskov specialistov sva se z možem obupana sesedla. Glede na to, da sama živim z alergijami od otroštva in sem po poklicu magistra farmacije, se mi je zdelo, da sem naredila vse, kar je možno na tem svetu. V tistem trenutku pa je moj um za trenutek utihnil in srce se je vprašalo, česa pa ne vem?« se spominja Doris. Pri drugi hčerki so se težave z alergijo ponovile in se še stopnjevale. »Druga hči je imela še več alergij, bruhanja, polivanja, še manj je napredovala v teži. Z možem sva hodila okoli kot zombija – neprespana in utrujena. Veliko sem brala o visoko občutljivih otrocih in znanosti v vzgoji. Čeprav sem čutila, da imam več znanja, se mi je zdelo, da se še vedno vsak dan borim sama s sabo, iščem tisto ravnovesje med vlogo mame in vsemi drugimi, se lovim med delom in družino. Kaj je sploh smisel vsega tega?

Mateja J. Potočnik
Doris Polak Kruder prej

Po uspešni karieri v farmacevtski industriji sem leta 2019 začela obiskovati psihoterapevtski kovčing. Na izobraževanju sem se s predavateljico zapletla v pogovor o tem, ali in kako lahko vplivamo na druge in kje se začne sprememba. To je bilo tisto, kar mi je manjkalo! Sprememba se začne v meni! Želela sem najti svoj smisel življenja. Hotela sem napisati svojo izjavo o poslanstvu. To je tvoja vizija, ki bo vodila tvoje življenje. Moja kovčinja mi je rekla, naj poiščem svojo otroško sliko. Spominjam se, da ko sem gledala to sliko, sem videla otroško nedolžnost, čisto veselje, ljubezen in hvaležnost. Živeti v sedanjem trenutku. Kaj se je zgodilo, kje je ta otrok? Ob tej fotografiji sem preživela veliko časa, radovedna, kaj se bo zgodilo, jokala za tem, kar se je zgodilo, iskala upanje, kako naprej. Prvi spomin, ki sem se ga dotaknila, je bila smrt mojega starega ata. Žalost, žalovanje in strah so ostali v meni. K temu spominu sem se večkrat vračala, ko sem leta 2020 začela študirati pristop dr. Gaborja Mateja. Ta mi je spremenil življenje. Plasti v meni so se lupile kot čebula. Pa ne samo  smrti, spomnila sem se še marsičesa. Ker travma ni tisto, kar se ti zgodi, ampak tisto, kar se zgodi v tebi; vsa nepredelana čustva so ostala z mano. Pojavila so se v mojih izbruhih alergij, trenutkih izčrpanosti in najhuje, v joku mojih otrok,« je razložila Doris. Preko integracijskega pristopa, ki se odvija v telesu, je res našla odgovore. Zdaj ve, da dojenčki čutijo vse, kar čuti mama, čisto vse. Dojenčki mislijo in čutijo, kot da so eno z mamo, in če se čustvena ločitev ne konča do tretjega leta starosti, smo ljudje lahko v tej vlogi tudi globoko v odraslosti. Potem ko je pomagala sebi in si nabrala znanje, zdaj z veseljem pomaga drugim. »Ostajam pa sanjačica! Z odprtimi očmi. Sanjajmo in upajmo, zaupajmo in naredimo! Hvaležna sem za svojo pot, hvaležna, da živim, se učim in s svojo izkušnjo podpiram tudi druge,« je povedala za konec.

Mateja J. Potočnik
Doris Polak Kruder potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

Doris je rada lepa, zato si tudi vzame čas zase in obišče frizerja. In ker je bila pri njem nedavno, sta se s frizerko Špelo dogovorili, da ji poleg tega, da jo rahlo postriže in pobarva, naredi še nego z izdelki Literam, ki ji lase nahranijo in še dodatno poudarijo njihov lesk. Lase ji je še igrivo skodrala, da je še bolj veselo vstopila v jesen. 

»Kljub številnim obveznostim se zavedam, da si je treba vzeti čas zase, za urejanje in crkljanje. Zato se tudi rada lepo oblečem in naličim. Takoj se počutim bolje. Z velikim veseljem pa sem opazovala in poslušala cenjeno vizažistko Manco Maselj, ki mi je kot iz rokava natresla kopico nasvetov, kako se lepo, preprosto in hitro naličiti,« je bila hvaležna Doris. Manca ji je najprej izenačila polt na obrazu, nato pa se lotila senčenja oči z naravnimi zemeljskimi odtenki. Lica in ustnice ji je poudarila v oranžnih odtenkih, lepo so se ujeli z barvo oči, polti in las. 

 Preobrazba je objavljena v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!