Nasveti

Zelena lekarna: Dieta proti kandidi

Sonja Grizila
5. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Kandida je lahko jeseni še bolj problematična kot sicer, saj imamo na voljo veliko sladkega sadja, ki ga ljubi, prvi mrzli dnevi pa tudi povzročajo večjo lakoto, ko jemo kar vse po vrsti brez premisleka.

Dreamstime
Kandida je glivica, ki živi v človekovem telesu tako kot na stotine drugih organizmov, ki so koristni, dokler se pretirano ne razmnožijo.

                    Kandida je glivica, ki živi v človekovem  telesu tako kot na stotine drugih organizmov, ki so koristni, dokler se pretirano ne razmnožijo. Zdravniki trdijo,  da se kandida le izjemoma tako razmnoži, da je škodljiva, nekateri strokovnjaki za prehrano in zdravilci pa so drugačnega mnenja. Znan in preprost test za kandido je tak: zjutraj, preden karkoli spijemo ali prigriznemo, pljunemo v kozarec s čisto vodo in počakamo petnajst minut. Če ostane pljunek na površju, nimamo problemov s kandido, če pa ima dolge nitke ali se sesede na dno, pa problemi so. Sicer pa kandido začutimo tudi takole: pozno popoldne pridemo domov lačni kot morski pes in si namažemo dve veliki beli žemlji s plastjo masla ter obložimo z vsemi beljakovinami, kar jih najdemo v hladilniku, za povrh pa zmažemo še kozarček čokoladnega namaza. Zveni znano?  Če smo zdravi, bomo takšen napad na telo prenesli brez večje škode, če imamo diabetes, nam bo po takšni hrani narasel sladkor do neba, če pa mislimo, da smo zdravi, a smo kljub temu utrujeni, napihnjeni, prebava se zamaši, ponoči se zbujamo, hodimo pit in si brišemo znoj, je to zelo jasen znak, da imamo probleme s kandido.

          Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 44, 30. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!