Zgodbe

Modrost norih gob: Psihedeliki, zdravila bližnje prihodnosti

Vasja Jager
4. 10. 2023, 08.00
Deli članek:

Psihedeliki, skrivnostne substance, ki zmorejo človeka prestaviti v najbolj odpičene vizije psihe in kozmosa, v večjem delu slovenske družbe še vedno veljajo za pripomočke z ropotuljami opletajočih džungelskih šamanov in zdolgočasenih zadetkov.

Shutterstock
Farmacevtska industrija v psihedelikih prepoznava zdravilo prihodnosti za s stresom in depresijo obnemogle zahodnjake ter nesnico zlatih novčičev zase.

Toda po tem, ko so kupi znanstvenih študij in zvezdniški zdravilci, kakršen je Gabor Mate, potrdili njihov fantastični potencial za zdravljenje vseh mogočih duševnih težav, počasi, a z gotovostjo postajajo zanimivi tudi za farmacevtsko industrijo. In ko ta, kot uči primer konoplje, enkrat v neki stvari prepozna potencialno nesnico zlatih jajc, je legalizacija v medicinske namene samo še vprašanje časa – prvo zdravilo na podlagi psihedelikov za bolnike v Sloveniji je že v razvoju. Zato odložite predsodke, privežite si varnostne pasove in se nam pridružite na zdravilnem potovanju v barvito čudežno deželo v globinah lastne duševnosti, kjer boste nemara ugledali smrkce.

Shutterstock
Psihedeliki, zdravila bližnje prihodnosti

Konec letošnjega julija je slovenska država prvič v svoji zgodovini uradno dovolila, da na njeno ozemlje pripeljejo prav poseben tovor: dvesto gramov gob. Vendar ne običajnih, temveč takšnih, ki vsebujejo spojino psilocibin, ki povzroča učinke, zaradi katerih je ljudski glas tovrstnim gobam pridal opis »nore«: halucinacije, evforijo, popačenje resničnosti in zaznavanje osupljivih večbarvnih geometrijskih vzorcev. Zaradi teh učinkov so po njih večji del človeške prazgodovine in zgodovine posegali razni vidci, preroki, šamani, zdravilci in svečeniki ter jih uporabljali kot sredstvo za doseganje višjih stanj zavesti. V novejšem času pa so se z njimi okoriščali zlasti razvedrila željni avanturisti – včasih tudi s težjimi posledicami za lastno duševno in telesno zdravje. Zato so psilocibinske glive in druge psihedelične substance v večini sveta, tudi v Sloveniji, stigmatizirane kot nevarne droge in uradno najstrožje prepovedane. Toda v zadnjih letih je medicina nedvoumno potrdila, da imajo psihedeliki ob pravilni uporabi naravnost čudodelne učinke na človeške možgane, s tem pa na duševno zdravje. Povedano še preprosteje: gobe, ki smo jih pod Alpami dolga leta vztrajno zaničevali kot »nore«, v resnici lahko norost mnogokrat preprečijo ali celo pozdravijo.

Pri tem je ključna zmernost po načelu »v prevelikih količinah strup, v majhnih zdravilo«. Kdor bo šel svoje možgane preplavljat z junaškimi odmerki psihedelikov, lahko vsekakor računa na težje posledice, v končni fazi tudi na prislovično norost in ujetost v dimenziji fluorescentnih škratov – enako gotovo kot lahko nadvse resne, bržkone usodne zaplete pričakuje nekdo, ki bi pojedel pest antidepresivov ali katerih koli drugih zdravil. V neznatnih, mikro odmerkih krepko pod pragom zadetosti pa zmorejo psihedeliki učinkovito zdraviti vrsto duševnih težav, v prvi vrsti postravmatski stres, depresijo, anksioznost, obsesivno-kompulzivno motnjo in odvisnosti, ki so vse po vrsti med najbolj razširjenimi dušnimi kugami našega časa. Spodbujeni z majhno količino psihedeličnih substanc lahko poškodovani ali opešani možgani dobesedno zacvetijo in začnejo tvoriti nove nevronske povezave, kar vodi v razvoj domišljije, ustvarjalnosti in sposobnosti iskanja novih perspektiv, sočasno pa se umirjajo možganska središča, iz katerih izvirajo odzivi boja, bega ali otopelosti, ki so značilni za duševno stisko.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!