Zgodbe

Izmenjevalnice oblačil postajajo hit: »Koliko sem plačala za tele hlače? Prav nič.«

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
5. 10. 2023, 07.00
Deli članek:

Vse obiskovalke smo se pred prav posebno »prodajalno« oblačil pripeljale s kolesom, parkirale v visoki travi in se zapodile med stojala. T

Mateja Jordovič Potočnik
rezplačni modni nasveti in živahno pomenkovanje – z neznanci. Čisto druga izkušnja nakupovanja. Res je fajn!

Ta so se z rabljeno, a nič manj privlačno robo bahala na lesenem podestu sredi travnika, nedaleč od znane ljubljanske pešpoti, ob skrbno obdelani njivi, kjer nista manjkala niti veliko ogledalo in kabina (španska stena) za preoblačenje. Bili smo na zadnji septembrski izmenjevalnici oblačil, ki so jo s podporo Mestne občine Ljubljana organizirali Ekologi brez meja in Zavod Bob. Naj živi izmenjava oblačil!

Mateja Jordovič Potočnik
Malo drugačna prodajalna – pod milim nebom in sredi zelenja. Ima svoj čar (in komarje).

Izmenjevalnice oblačil pri nas niso nekaj novega, a se o njih premalo govori. Ko sem se s te službene poti vrnila z novimi kavbojkami, belo bluzo in temno modrim šalom, so me domači vprašali, koliko sem zapravila. Prav nič. Kako, prosim? Osnovno pravilo izmenjevalnice ni, da moraš nujno prinesti kakšen star kos, da lahko vzameš drugega, temveč da lahko prineseš do pet oblačil in da morajo ta biti čista in takšna, da bi jih tudi ti še vedno oblekel. Iz izmenjevalnice pa lahko odneseš, kolikor kosov ti srce poželi. Da, brezplačno, čisto zares.

Po navadi organizatorjem izmenjevalnic ostane precej oblačil, nekaj jih prihranijo za naslednjo izmenjevalnico, nekaj pa podarijo organizaciji Humana. Tako nam je razložila Alja Miklavčič iz Ekologov brez meja in dodala, da dobra oblačila ne ostanejo dolgo na obešalnikih. Večina oblačil je ženskih, manj moških, kar nekaj se pa najde tudi za otroke – tokrat je moje oko ujelo krasno dekliško bundo, ročno pleteno kapo in pisan spodnji del trenirke. Vse darovane kose organizatorji na začetku popišejo, obiskovalci pa samo pridejo, pogledajo in vzamejo. Na koncu gre v zapisnik še, koliko oblačil je našlo novega lastnika.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

Mateja Jordovič Potočnik
Znana blogerka Nika Veger je pomerila pudrasto roza obleko iz prijetnega »pleničastega« materiala in je ni več slekla.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!