Nasveti

Recept na preizkušnji: Golaž iz borovega glivca

Sanja Gačnik
5. 10. 2023, 07.47
Posodobljeno: 5. 10. 2023, 20.09
Deli članek:

S to gobo sem se prvič srečala nedavno. Tako kot veliko drugih stvari mi jo je predstavila tašča. Nekega sončnega popoldneva sem jo prvič pokusila pri njej na kosilu. Napravila jo je v golažu s polento in povedala, da so to jed včasih kuhali pri njej doma. Iz svojega otroštva se spomni veliko jedi. Njena mamica, kakor jo kliče, je pripravljala dobre kolače in druge jedi, recepte katerih ima zdaj v temni beležki napisane tudi ona. Včasih z mano deli kakšnega tajnega, in ta golaž je eden izmed mojih najljubših.

Shutterstock
Golaž iz borovega glivca

Vtem letnem času se gobe vohajo po celem gozdu. Po poznem septembrskem oziroma oktobrskem dežju pa začne uspevati tudi borov glivec. Pod mogočnimi debli starih in mladih borov raste na razmeroma skritih rastiščih. No, skritih takrat, ko sem mu jaz za petami. Tašča gre navadno samo na sprehod brez namena, da bi ga nabrala, in ga domov prinese nekaj kilogramov. Jaz pa s košarico po vseh štirih voham po celem gozdu in domov prinesem … no, toliko, da je za potešitev lakote treba pojesti še kakšno sladico.

Kakor vsak golaž, se mora tudi ta začeti s praženjem velikih količin čebule. Tej sledijo česen in gobe z nekaj skromnimi začimbami. V nasprotju z navadnim, mesnim, je zelo hitro pripravljen. Dan pred tem, ko sem jo prosila za avtorske pravice za objavo recepta, mi je povedala, da so ga včasih napravili s polento, včasih pa so mu med kuho dodali na kose narezan krompir. V tem primeru gre bolj za kakšno modificirano različico krompirjevega golaža.

Druga stvar, ki mi jo je položila na dušo, pa je, naj v receptu poudarim, da gobe nabirajte samo, če ste stoodstotno prepričani, da so užitne. Borov glivec mora imeti valovito »meso«; bolj je valovito, mlajša je goba in obratno. Recept tako preizkusite izključno takrat, ko zagotovo veste, da je to ta pravi borov glivec. Pa dober tek!

Sestavine

  • 3–4 srednje velike čebule
  • 6–8 velikih strokov česna
  • 800–1000 g očiščenega gobjega mesa
  • 2 zvrhani ČŽ suhega majarona
  • 2 zvrhani ČŽ mlete sladke paprike
  • 1 dcl paradižnikove omake
  • 2 ČŽ moke (po želji za gostejši golaž)
  • sol in poper

Priprava

1.  Najprej se lotimo čiščenja gob. Pod tekočo vodo jih splaknemo z nežnim curkom in odstranimo morebitne iglice, zemljo, žuželke ter druge stvari. Z rokami jih natrgamo na trakove. Damo na stran.

2.  Čebulo sesekljamo, česen stremo. Na nekaj žlicah olja posteklenimo čebulo. Ko malo porjavi, dodamo strt česen in premešamo, da zadiši. Dodamo še gobe in vse začimbe.

3.  Na srednjem ognju kuhamo približno 10 minut, nato dodamo moko, paradižnikovo omako in toliko vroče vode, da dodobra pokrije gobe. Premešamo in kuhamo še 10–15 minut.

4.  Postrežemo s polento, krompirjem v kosih ali pa kar po domače, s kosom dobrega kruha.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!