Zgodbe

Katja Kenda o pravicah letalskih potnikov

Alenka Cevc
5. 5. 2023, 05.30
Deli članek:

'Z vsakim skupnim potovanjem je naša družina bolj povezana,' pravi Katja Kenda, ki z družino pravzaprav živi slogan svojega podjetja.

PR
Katja Kenda

Koronski čas je močno spremenil potovanja z letali. Cene letalskih vozovnic so poletele v nebo! Pomanjkanje letališkega osebja zaradi prenizkih plač, stavke nezadovoljnih delavcev povzročajo odpovedi letov. Predstavljajte si stisko družine, ki je z dvema majhnima otrokoma obtičala na letališču. Njihovo sanjsko potovanje se je v trenutku spremenilo v nočno moro. Mojstrica reševanja takih in podobnih zagat je izkušena »potovalka« Katja Kenda, ki je svojo strast do potovanj spremenila v svoje delo. »Čeprav je včasih kar malo preveč adrenalina, ga obožujem,« pravi. Z družino pravzaprav živi slogan svojega podjetja: Potovanja povezujejo. Potovanja osvobajajo. Potovanja ostanejo v nas za vedno.

Na družbenih omrežjih je vaše podjetje Z letalom na poti zelo popularno, saj vam sledi veliko ljudi. Očitno Slovenci radi potujemo.

Slovenci res radi potujemo. To sem spoznala že pred leti, ko sem srečevala Slovence prav na vsakem potovanju. Včasih v tako zakotnih kotičkih planeta, kjer si presenečen, da sploh srečaš človeka. Spomnim se, da smo se z ladjico ustavili na neposeljenem otoku v Indoneziji, na petdnevni poti s Floresa do Balija. Tega otočka pozneje niti na zemljevidu nisem našla. A ravno, ko smo se štirje potniki, poleg posadke edini na tej ladjici, vkrcavali, je prišla mimo druga ladjica in na njej dva Slovenca. Ali pa v mestu Figuig na maroško-alžirski meji, kjer smo morali 24 ur čakati na gorivo, ki nam ga je zmanjkalo za nadaljevanje poti. Ta čudovita oaza je tako odmaknjena, da osnovne dobrine niso samoumevne. Prespali smo v edinem hostlu v oazi, tja pa se je z avtobusom pripeljala tudi slovenska popotnica, ki je bila tudi edina, ki je z avtobusom prispela tisti dan. Ob takih srečanjih človek pomisli, da nas je vsaj 200 milijonov in ne samo dva milijona!

Sama zase pravim, da so me potovanja zasvojila takoj, ko sem izkusila prvo. Obožujem občutek spoznavanja novih krajev in kultur, različnih zgodb ljudi, občudovanja narave in njene brezmejne kreativnosti. Po drugi strani pa mi je všeč občutek povezanosti, ki jo dobimo kot družina na potovanjih. Svoje navdušenje do organizacije potovanj sem pred petimi leti spremenila v podjetje. Z letalom na poti ni turistična agencija, saj delujem po povsem drugačnem principu kot klasična turistična agencija. Moji naročniki so popotniki, ki želijo potovati samostojno, a se ne znajdejo pri iskanju in nakupu letalskih vozovnic, namestitev in najema avtomobila. Pomagam jim, da prihranijo čas (živce) in denar.

Koronski čas je prinesel drastične spremembe v letalskem potniškem prometu. Stavke letaliških delavcev, odpovedi potovanj, cene letalskih vozovnic so poletele v nebo. Kako vse to vpliva na potovalne navade ljudi?

Nihče si ni mislil, da lahko karkoli popolnoma ustavi letalski promet. Prizemljitev vseh potniških letal je bila tako neverjetna, kot da bi danes nekdo izklopil elektriko po vsem svetu. Najhuje je bilo, da nihče ni vedel, koliko časa bodo omejitve veljale, posledično so začele letalske družbe odpuščati osebje in ga niso uspele tako hitro ponovno zaposliti, kot se je začel vračati vozni red. Prihajalo je do preobremenjenosti in nezadovoljstva osebja, stavk, odpovedi, optimizacije in združevanja letov. Kaos v letalskem prometu je med potnike prinesel neko mero nezaupanja in strahu, da bodo ostali brez že plačanega potovanja. Ob sprostitvi omejitev in odprtju večine držav se je povečala tudi želja po potovanjih, s tem pa povišanje cen letalskih vozovnic. Popotniki so obtičali med željo po potovanju, strahom pred odpovedmi in osuplostjo nad cenami. Najhuje je bilo jeseni, ko so bile cene, npr. za Tajsko, tudi trikrat dražje kot pred epidemijo. Zdaj se že nekoliko umirjajo. Verjetno do cen pred epidemijo še nekaj časa ne bomo prišli, a v nekem trenutku smo pač sprejeli, da je ob podražitvi vseh življenjskih dobrin tudi potovanje nekoliko dražje. Potniki se zato odločajo bolj racionalno, iščejo alternativne možnosti in se še toliko bolj odločajo za potovanja v lastni režiji, kjer precej prihranijo v primerjavi s potovanji preko turističnih agencij. Številni so prepoznali prednosti podpore in pomoči pri organizaciji tovrstnih potovanj. Popotnike vedno opremim z vsemi informacijami, ki jih potrebujejo za potovanje. Na primer podatek o tem, kje lahko ugodneje parkirajo v bližini letališča, je vreden zlata! Vsem, ki radi potujejo, pa polagam na srce: potovanja začnite organizirati pravočasno! S tem lahko ogromno prihranimo. Zdaj, na primer, je čas za načrtovanje poletnih potovanj. Seveda ni nujno, da toliko prej kupite letalske vozovnice. Je pa precej ceneje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!