Ljudje

Moje življenje poganja firbec

Biba Jamnik Vidic
5. 5. 2023, 09.54
Deli članek:

Trideset mesecev, 32.000 km, 23 držav, dva ugriza kače, šest osjih pikov v eni minuti, huda poškodba glave, dva napada, en rop, vojna v Gruziji in nepredstavljivo lepi stiki z ljudmi, ki jih bo v srcu nosila vse življenje. Vse to in še več je doživela 28-letna Marija Kozin, ko se je s kolesom odpeljala iz Škofje Loke do Pekinga.

Mateja Jordovic Potocnik
Marija Kozin

Vmes se je njena pustolovščina zaradi operacije kolena za nekaj mesecev prekinila. V dobrih 15 letih po vrnitvi z nepozabne dogodivščine je Marija doživela še marsikaj. Ženska z nedokončanim magisterijem iz turizma in študijem kognitivne znanosti na vprašanje, kaj je po poklicu, odgovori, da je tipična gimnazijska maturantka, ki jo zanima vse. Od malega jo je vleklo v naravo in gibanje. Ker je Ločanka, je bilo logično, da resneje trenira smučanje, dokler v petem razredu ni odkrila plezanja. Po zaključku srednje šole in med študijem je vsako leto nekaj mesecev preživela v tujini.

Mateja Jordovic Potocnik
Marija Kozin

Med študijem ste med drugim v Nemčiji vodili kolesarska potepanja okoli Karlsruha ob reki Ren, tečajnike ste učili tudi jahanja. Potem pa ste dve podaljšani počitniški sezoni preživeli v Princeton-Blairstown Centru. Kaj ste tam počeli?

Pred počitnicami in po njih sem vodila izobraževanja v naravi za profesorje in študente univerze Princeton, poleti pa delala z najstniki. Takrat sem se prvič srečala s temnopoltimi otroki in otroki s hispanskimi koreninami. Ta center namreč že več kot 115 let mladim iz zgodovinsko marginaliziranih skupnosti ponuja na avanturi temelječe izkustveno izobraževanje. Počeli smo marsikaj, se vozili po reki s kajaki in kanuji, hodili na izlete, plezali, igrali košarko. Še danes sem ponosna, da so mi fantje dovolili, da zaigram z njimi. Učili smo se tudi preživetja v divjini in kako reševati konflikte.

Kdaj se je rodila vaša ljubezen do kolesarjenja?

Odkar pomnim, sem rada kolesarila in plavala. Preprosto mi je všeč gibanje, za razliko od večine pa me nikoli niso zanimali rezultati. Šport je zame nekaj, kar počnem za svoje veselje.

Pred 17 leti ste dobili idejo, da bi odpotovali v Čile, kjer bi se s kolesom odpeljali do baznega tabora in poskusili osvojiti najvišji vulkan Južne Amerike, 6893 metrov visoki Ojos Del Salado. Vam je uspelo?

Načrt sem spremenila, v takratni službi mi namreč niso odobrili pettedenskega dopusta, zato sem se odločila, da dam odpoved. Ker sem si tako kupila svobodo in naenkrat imela ves čas na svetu, sem se odločila za večji izziv.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 03. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!