Zgodbe

Konec epidemije je blizu!

Jelka Sežun
6. 9. 2021, 23.30
Deli članek:

Ne vemo, kdaj, ampak zdaj je uradno: epidemija se poslavlja. Končno. Bilo je malo po ovinkih in zavito v tri plasti previdnosti, ampak prejšnji teden je na tiskovni konferenci Slovenskega zdravniškega društva prof. dr. Alojz Ihan s svojim tihim, mirnim glasom povedal novico, ki smo jo tako zelo čakali – samo da je potem skoraj preslišana utonila v trušču ogorčenja njegovih kolegov, ki so se jezili nad cepilnim oklevanjem Slovencev. Ampak smo bili tam in smo ga slišali reči to, česar nam sicer uradno ni povedal še nihče: epidemija se bliža koncu.

shutterstock
...

Začenja z optimistično mislijo, je rekel dr. Ihan, »da je verjetno epidemija v stanju, v katerem smo, pravzaprav blizu svojega konca, kar pomeni: to zimsko sezono bomo vzpostavili prvi odnos z novim virusom. Populacija pa vzpostavi odnos z virusom takrat, ko velika večina ljudi pride v stik bodisi neposredno z virusom ali pa z delčkom virusa, ki mu rečemo cepivo.«

Delta si sama koplje grob. Sev virusa, poimenovan delta, prav zaradi svoje popadljivosti drvi proti koncu epidemije. Virus sicer ne bo izginil, bo pa postal endemičen, to pomeni omejen na določeno območje. »Seveda je neprimerno bolje oziroma neprimerno bolj varno v ta stik priti z delčkom virusa, ki mu rečemo cepivo, kajti priti v stik z novim virusom pomeni toliko in toliko tveganja za težak potek ali celo smrt. Ko pa pridete v stik z delčkom, ki mu rečemo cepivo, je to tveganje bistveno manjše,« je nadaljeval dr. Ihan.

»Zdaj se je pojavila nova različica virusa, ki se ji reče delta, in ta je toliko bolj nalezljiva, da bomo, ne glede na to, kako bomo precepljeni, praktično vsi, bodisi s cepljenjem ali z naravno okužbo, prišli v stik z virusom. To pomeni, da se prva zgodba našega srečanja z virusom in populacijo zaključi. Da bo velika večina populacije imela celični imunski odziv proti temu virusu, da velika večina populacije, ne glede na to, katere različice bodo še sledile, ne bo huje zbolevala, in ravno to je dobra novica – da bo delta s svojo nalezljivostjo pravzaprav pripeljala do tega, da se zgodba z novim virusom, ki se vedno konča s tem, da virus postane endemski in kroži po populaciji, zaključi.

V stik z delto bomo prišli v vsakem primeru, če se cepimo ali če se ne, samo veliko bolj varno je priti v stik z delto po tem, ko smo cepljeni, ker si ustvarimo toliko protitelesnega in celičnega odziva, da potem, ko bomo prišli v stik z delto, tega to sezono, če smo cepljeni, v glavnem ne bomo niti opazili. Si bomo pa, tudi tisti, ki smo cepljeni, zgradili dodaten imunski odziv, ki nas bo potem ščitil še naprej.«

Ali v prevodu, sčasoma si bomo po taki ali drugačni poti – le da je ena pot, cepljenje, bistveno varnejša od druge, naravne okužbe – zgradili imunost, ki bo korono potisnila na raven drugih virusov, ki nikoli povsem ne izginejo, sezonsko krožijo med prebivalstvom, a so zanj bistveno manj nevarni. Samo dve bolezni smo doslej povsem iztrebili, govejo kugo in črne koze.

Več v reviji Zarja Jan št. 36, 7.9.2021