Zgodbe

Pogovoriti se moramo o bonih

Jelka Sežun
8. 6. 2020, 22.18
Posodobljeno: 8. 6. 2020, 22.28
Deli članek:

Čez kakšen teden bodo turistični boni naloženi na naše davčne številke, menda, mi pa še vedno ne vemo, kaj nam pripada in kaj ne, kaj je dovoljeno in kaj ne. Na to, da bi vlada odstopila od svojega ozkogledega razumevanja reševanja turizma z boni (in se morebiti ozrla, kako enake probleme rešujejo drugod), pa ne gre računati.

Zarja Jana
Kako rešiti slovenski turizem?

Turistični boni? Kakšna dobra ideja – Japonci so zastrigli z ušesi in najavili program za spodbujanje domačega turizma, v katerega nameravajo vložiti 12,5 milijarde dolarjev. Takole so si zamislili stvar, domačim turistom bodo krili stroške potovanja, z boni in popusti pa bodo spodbujali potrošnjo v lokalnih trgovinah ter restavracijah. Nekaj se je šepetalo tudi o tem, da bi tujcem povrnili polovico stroška za let, ampak trenutno je tujcem vstop v deželo še prepovedan. Če so pa že tam, jim nič ne preprečuje, da ne bi tudi oni koristili ugodnosti.

Na Siciliji, kjer bodo za reševanje turizma namenili 50 milijonov evrov, bodo do tujih turistov zelo velikodušni, plačali jim bodo polovico letalskega leta in tretjino stroškov za hotel, za dobro mero bodo pa navrgli še brezplačne vstopnice za muzeje in arheološka najdišča.

Pri nas smo bone namenili samo domačim gostom, a se ne moremo znebiti občutka, da si bodo nekateri gostinci, ko bodo s stisnjenimi zobmi sprejemali bone od slovenskih gostov, skrivaj brisali solze nostalgije za tujimi. Nekateri so dali že zdaj precej jasno vedeti, da bi bili domačih gostov bistveno bolj veseli v mrtvi sezoni. Za vsak primer, če na vrhuncu sezone vendarle zatava sem kakšen tujec.

Izključeni? Slab teden, preden naj bi v elektronski obliki (in samo na ta način!) dobili bone na svoje davčne številke – menda do 15. junija, res, zagotovo! – še kup stvari ni jasnih. Na primer tole: obljubili so, da bodo po tem, ko mu bodo bone poslali – v vrednosti 200 evrov za vse odrasle in tiste, ki bodo letos dopolnili 18 let, 50 evrov za mladoletne – vsakogar elektronsko obvestili, da boni čakajo, da z njimi radostno odvriska na počitnice; kako bodo obveščali tiste, ki nimajo mobilnega telefona ali računalnika, na primer stare, ki nove tehnologije ne obvladajo in jo odklanjajo?

Koliko bodo boni stali državni proračun, se bo pokazalo šele naslednje leto, izdali naj bi jih za 345 milijonov evrov, a mnogi jih ne bodo izkoristili – eni zato, ker imajo dovolj denarja in bodo šli letovat drugam, drugi zato, ker ga imajo premalo, pa si počitnikovanja ne morejo privoščiti, ne z boni in ne brez njih. In je zato negotovo obvisela v zraku tudi naslednja številka, 172 milijonov, kolikor naj bi počitnikarji še zapravili poleg bonov. Ne vemo, iz katere kristalne krogle so to naračunali na gospodarskem ministrstvu, ampak domnevno je bilo to ob predpostavki, da bodo ljudje zapravili vseh 345 milijonov svojih bonov. Ki jih pa ne bodo.

Več v reviji Zarja Jana št. 23,8. 6. 2020