Zgodbe

Megxit: gremo mi po svoje

Jelka Sežun
14. 1. 2020, 20.43
Posodobljeno: 14. 1. 2020, 20.43
Deli članek:

Dost mava, sta rekla. Nikomur nista prej nič povedala in nikogar nič vprašala. Kar tako, bum, naenkrat je počilo – lepega dne sta Suseška, princ Harry in njegova žena Meghan, rekla, ne, midva pa ne bova več v tem klubu. In sta se tako rekoč izpisala iz kraljeve družine.

reuters
Windsorji so doživeli šok.

Kraljico Elizabeto, ki ni nič slutila, niti malo, je skoraj božje zadelo, princ Charles je bil škrlaten od besa in britanskim tabloidom se je čisto odpeljalo. Ne štejeva se več k ožji kraljevi družini, sta prejšnjo sredo objavila Harry in Meghan, sama si bova služila denar, postati hočeva finančno neodvisna. Takega šoka Windsorji niso doživeli že od abdikacije Edvarda VIII. leta 1936, saj veste, tistega kralja, ki se je iz ljubezni do ameriške ločenke Wallis Simpson odpovedal prestolu. In nikar ne mislite, da niso šli Meghan takoj primerjat z Wallis Simpson, na britanskih tleh še do danes na smrt osovraženo Američanko, ki jim je speljala kralja. In Meghan, ki jim hoče odpeljati princa, očitno ni dosti za njo. Veste, kako so poimenovali njun napovedani odhod? Megxit. In če ji že ne očitajo podobnosti z Wallis, jo primerjajo z Yoko Ono. Saj veste, tisto, ki je Beatlom odtujila Johna Lennona.

Ampak v resnici tega, kar nameravata narediti Suseška, ni kraljevi družini ušpičil še nihče. Diano so sami pahnili v izgnanstvo, ko so ji odvzeli kraljevski naslov (HRH), princ Andrew pa je v začasnem izgnanstvu, ampak njemu bodo sčasoma menda že odpustili. Saj smo že dolgo vedeli, da sta nezadovoljna, da jima gredo medijski vdori v zasebnost in napadi tabloidov na Meghan na živce, ampak da se bosta kar takole izpisala, ne, tega pa čisto zares nismo pričakovali. Onadva pa najverjetneje nista pričakovala burnega odziva. In tega, da se nihče, prav nihče ni postavil na njuno stran. Kakšna nehvaležna butca, pravi, se zdi, zelo složno javno mnenje.

Vrni srebrno žlico! 

Nenadni odločitvi mladega para naj bi deloma botrovala prizadetost zaradi božične fotografije kraljice s tremi nasledniki: princema Charlesom in Williamom, tretji je bil njen pravnuk George. Harryja, šestega v vrsti za britanski prestol, niso povabili zraven. Za razglasitev svoje odločitve sta Harry in Meghan priletela iz Kanade, kjer sta bila na šesttedenskem obisku. Malega Archieja sta z varuško pustila kar tam. Meghan je potem takoj odletela nazaj v Kanado, Harry je tako moral sam pogledati v oči razjarjenemu sorodstvu.

Tole je njun načrt: svoj čas bosta razdelila med Veliko Britanijo in Severno Ameriko (nekaj v ZDA in nekaj v Kanadi, očitno). Ko se odrekata položaju ožjih članov kraljeve družine, se s tem rešita tudi vseh obveznosti, ne bo jima več treba hoditi na prireditve in državniške obiske. S tem se odrekata tudi kraljičini denarni podpori (ki jo sicer v resnici velikodušno prispevajo davkoplačevalci), ampak ta podpora pomeni samo pet odstotkov njunih dohodkov. Finančna žrtev torej ne bo prehuda. Preostalih 95 odstotkov prispeva Harryjev oče Charles, ampak ta je v prvem besu menda zagrozil, da ubežnega sina ne bo več podpiral.

Čisto zares se zdi, da je njun »izpis« iz kraljičinega najožjega kroga malce hinavski in ne povsem domišljen: odrekla bi se dolžnostim, obdržala pa bi svojo hišo, ki je pred kratkim doživela dva milijona funtov (2,36 milijona evrov) vredno prenovo. Varovanje, osebje, potovanja, vzdrževanje hiš … bi še vedno častili davkoplačevalci. Iz princa se je lepo ponorčeval karikaturist, ki je v oblaček, ki prihaja iz Harryjevih ust, napisal: »Kralj Artur je potegnil meč iz kamna, jaz pa si bom zdaj poskušal iz ust potegniti srebrno žlico.«

Več v reviji Zarja/Jana št. 2, 14.1.2020