Mnenja

Prosimo, ne poljubljajte novorojenčkov

Jelka Sežun
13. 1. 2020, 23.02
Posodobljeno: 13. 1. 2020, 23.02
Deli članek:

fb
Tilen Kugler

Vsakega prvega januarja, vsakega, čisto vsakega prvega januarja, nas v poročilih slovesno obvestijo, kdaj sta se v novem letu rodila prvi Slovenec in Slovenka. Ni nekaj, kar bi brezpogojno morala vedeti, ampak dobro, če mi res želite povedati, naj vam bo. Kar je pa absolutno odveč, so posnetki precej zmahanih mamic takoj po porodu, ki jim v sobe vdirajo politiki s kamerami za petami (in za temi še četica varnostnikov, piarovcev in vodstvo zavoda). Nič in nihče jih ne ustavi, niti to, da žensko, ki je pravkar rodila, zalotijo še v porodni sobi. Ali po carskem rezu. Da so nepočesane, neurejene, utrujene in jim najverjetneje ni do tega, da bi jih take videla vsa država. Čeprav so menda uradno obisk dovolile. No, novorojenček ga zagotovo ni.

Stroka že dolgo opozarja, da »trenutki po porodu pripadajo materi, očetu in otroku«. Ste opazili – nikjer ne pravijo, da so to trenutki za mamo, očeta, otroka in politike. Prav nikjer. Pravzaprav so že večkrat opozorili, da je praksa obiskov predsednikov, županov in kar je še takih, ki se prihajajo v porodnišnice sončit v medijski pozornosti, strokovno, etično in pravno sporna.

Kolega, ki je pred kratkim dobil otroka, pravi, da v porodnišnico na obisk niso smeli priti niti obe babici in dedka. A politiki pa lahko? Očitno, in so to letos tudi še naprej počeli, čeprav so bili decembra lani pozivi, naj politiki pustijo mamice in novorojenčke pri miru, še posebej glasni. Slišal jih je le predsednik republike Borut Pahor, ki se je potem bratenju z novorojenci odpovedal, nekaterim županom je pa povezovanje z volivci, sedanjimi in bodočimi, tako zelo pri srcu, da se mu kar ne morejo odreči. Serijski obiskovalec novorojenčkov je na primer slovenjgraški župan Tilen Kugler (na fotografiji), ki je tudi letos kot svetlo všečkov željno sonce sijal v porodnišnici in potem fotografije objavil na svojem Facebooku. In so ga všečkali, oh, kako so ga všečkali. Ko ga je Darinka Klemenc, nekdanja predsednica Zbornice-Zveze (Zbornica zdravstvene in babiške nege – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije), ki zdaj predava poklicno etiko, v komentarju pod fotografijami (ponovno) opozorila na neprimerno početje, je molčal. So ga pa kleno branili dedci, češ, saj so ženske obisk vendar dovolile. »Ocenjujem, da so takšni populistični obiski nepotrebni, tudi strokovno in etično sporni, ne glede na to, da je pacientka zagotovo 'dala privoljenje' in vodstvo zavoda tudi (škoda). Gre za vznemirjanje tako matere kot otroka prve ure po porodu,« piše Klemenčeva. »O tem, da so čez nekaj dni v bolnišnici zaradi respiratornih okužb omejili obiske, ste najbrž tudi slišali; govorim o neprimernosti vašega obiska in celo pestovanja novorojenčka – iz več razlogov, tudi higienskih. Upam in želim, da boste naslednja leta svojo cenjeno pozornost raje usmerili kam drugam, recimo h kakšnemu osamljenemu starčku v domu za starejše, ga peljali na sprehod, mu kaj prebrali, ga nahranili (osebja tam zelo primanjkuje), in to brez kamer in fotoaparatov. Morda bo tudi tole moje sporočilo, kot je bilo eno pred dnevi, izbrisano, karkoli že s tem sporočate.«

Sporočilo je še vedno tam. O tem, ali ga je župan končno razumel, pa nimamo podatkov.

Zarja/Jana št. 2, 14.1.2020