Zgodbe

Ocean Cleanup tokrat uspešen pri »žetvi« plastike

Tina Nika Snoj
8. 10. 2019, 18.00
Deli članek:

Projekt Ocean Cleanup je največja čistilna akcija na planetu. Loteva se čiščenja zaplate odpadkov v Pacifiškem oceanu, ki obsega že neverjetnih 1,6 milijona kvadratnih kilometrov, kar je več kot površina Avstralije. Po neuspešnem prvem poskusu tokrat popravljeni sistem uspešno žanje plastiko v morju.

Zarja Jana
...

Velika pacifiška zaplata odpadkov (great Pacific garbage patch) je ogromna masa odpadne plastike, ki jo je krožno gibanje oceanskih tokov ujelo v mirujoči sredini v severnem delu Tihega oceana. Količina odpadkov se neprestano povečuje, sonce in morje pa jih počasi razgrajujeta na vedno manjše delce.

Idejo, kako te odpadke poloviti in prepeljati nazaj na kopno, je še kot srednješolec začel razvijati Boyan Slat, Nizozemec hrvaškega porekla. Zamislil si je 600 metrov dolgo plavajočo cev z velikim premerom, ki bi se premikala s pomočjo vetra in valovanja ter pobirala in s seboj vlekla površinske plastične smeti. Trimetrska stena, pritrjena na dno te cevi, pa bi lovila plastiko pod površino. Vsakih nekaj mesecev bi nalovljeno plastiko pobrala flota smetarskih ladij in jo odpeljala na reciklažo na kopno. Po Slatovih izračunih bi v petih letih na ta način pacifiško zaplato odpadkov zmanjšali za polovico.

Več v reviji Zarja Jana, št. 41, 8. 10. 2019