Zgodbe

Zdravili se bomo na nivoju genov, avto pa nam bodo natisnili

Tina Nika Snoj
1. 8. 2018, 07.05
Deli članek:

Tehnologije prihodnosti, o katerih smo z navdušenjem, včasih pa tudi z nelagodjem brali v znanstvenofantastičnih knjigah, so že tu. V laboratorijih, inženirskih delavnicah, nekatere v fazi preizkušanja, nekatere pa že tudi med nami. Druge jim bodo sledile hitreje, kot si mislimo. Tekst: TINA NIKA SNOJ

Revija Zarja
Fotografija je simbolična

Roboti na delovnih mestih

Roboti v tovarnah so že stalnica, ki smo se je z lahkoto navadili. Dokler niso videti kot ljudje, ki za tekočim trakom pakirajo izdelke, nas ne motijo. Ti, ki pospešeno zasedajo novo vrsto delovnih mest, pa so neprimerno bolj prefinjeni in očem nevidni. To so namreč programi, ki fizične oblike nimajo, so pa čedalje uspešnejši v prepoznavanju naših želja in celo občutkov in znajo govoriti z nami. Govorimo o tako imenovanih socialnih robotih (angl. sobots), ki jih uporabljajo že milijarde ljudi. To so digitalni pomočniki oziroma osebni asistenti, kot so Applova Siri, Viv ali Cortana, s katerimi lahko govorimo in jim naročimo, kdaj naj nas zbudijo, dodajo sestanek v koledar, pošljejo sporočilo itn. Siri govori že nekaj jezikov, in bolj ko jo uporabljamo, bolj nas razume. Če česa ne razume, zna postaviti vprašanje, da razjasni našo željo. S podobnimi roboti govorimo, kadar postavljamo vprašanja podpori potrošnikom pri velikih spletnih podjetjih, ter celo, če klepetamo na kateri od strani za spletne zmenke. Kmalu bodo tovrstni roboti znali tudi urejati rezervacije, iskati informacije, sprejemati naročila in podobno. V testnem obdobju so tudi že robotski pravniki, zdravniki, ki bodo postavljali osnovne diagnoze in, na našo žalost, tudi robotski novinarji.

Revija Zarja
Fotografija je simbolična

Vsadki

Čeprav se razni merilci korakov in druge fizične aktivnosti dobro prodajajo, pa tudi različice, ki merijo srčni utrip, pritisk in podobno, se pametne ure niso tako dobro prijele, kot so mnogi pričakovali. Prihodnost bolj verjetno leži v vsadkih, pa naj se to sliši še tako grozljivo. Ocenjujejo, da 50.000 ljudi že nosi čip RFID. RFID je kratica za radiofrekvenčno identifikacijo in se nanaša na tehnologijo, ki za identifikacijo čipa uporablja radijsko frekvenco. Čipi RFID opravljajo podobno funkcijo kot črtne kode in magnetski traki, ki jih najdemo na osebnih dokumentih, nalepkah in embalažah izdelkov. Poleg identifikacije omogočajo tudi sledenje. Na veliko jih uporabljajo za označevanje živali, v ZDA pa so že dovoljeni tudi za uporabo na ljudeh. Nekateri klubi in poslovni prostori se takšnih vsadkov že poslužujejo za identifikacijo VIP-članov in plačevanje pijače. Three Square Market, podjetje, ki izdeluje avtomate za pijačo in prigrizke, je eno prvih, ki je svojim zaposlenim ponudilo, da delavsko izkaznico zamenjajo za čip. Za to se jih je odločilo kar 50 od 80. Čip uporabljajo za »štempljanje« in plačevanje prigrizkov, večini pa se predvsem dobro zdi, da počnejo nekaj novega in posebnega. Pomisleki o zasebnosti in varnosti jih ne preganjajo preveč in očitno jih ne moti, da bi lahko podjetje nekoč te čipe uporabilo tudi za to, da jim šteje minute, porabljene na stranišču, ali spremlja njihovo gibanje tudi zunaj delovnega časa.

Elon Musk pa že dolgo sanjari o čipu za virtualno resničnost, ki bi ga nosili kar v glavi, in o čemer sanjari on, je tudi že v razvoju. Ljudi, ki bi bili pripravljeni v možganih imeti gumb, ki bi jih kadarkoli popeljal v namišljene svetove, pa je veliko več, kot si mislimo.

Genetsko spremenjeni človek

Leto 2016 je prineslo eno največjih revolucij v mikrobiologiji, saj je bila metoda spreminjanja DNA prvič uporabljena na človeškem zarodku, čeprav takem, ki je bil sestavljen le iz nekaj celic in obsojen na propad. Tehnika, imenovana CRISPR, zelo poenostavljeno, omogoča, da na želenem mestu razrežemo DNK, odstranimo poškodovani gen, ki povzroča bolezen ali okvaro, in ga nadomestimo s takim po svojem okusu. Znanstvenikom je že uspelo gensko spremeniti komarja, ki prenaša malarijo, da je odporen proti parazitu in ga ta ne more okužiti, teoretično pa bi s to metodo lahko ozdravili katero koli gensko bolezen. Nič čudnega torej, da CRISPR prinaša revolucionarne obete za medicino in upanje za neštete starše, a tudi vihar etičnih pomislekov. Poleg tega, da bi metodo hitro lahko zlorabili za estetske namene in večanje inteligence, še zdaleč ni zagotovila, da ne bi povzročila nepredvidenih sprememb genskega zapisa. Poleg vsega, kar bi lahko šlo narobe, pa se sprememba tudi deduje. Nanjo bi torej obsodili vse potomce spremenjenega otroka.

Revija Zarja

Tisk 3D na industrijskem nivoju

Tisk 3D napreduje z velikimi koraki in že kmalu bo nepogrešljiv del gradnje in proizvodnih procesov. Žerjavom se bodo pridružili ogromni tiskalniki, ki bodo tiskali od hiš do avtomobilov. Sčasoma si bomo lahko natisnili čevlje, omaro ali vazo po lastnem dizajnu ali modelu, ki ga bomo našli na spletu. Zelo verjetno bo po svetu hodilo več guccijev in diorjev, kot si jih ljudje zdaj lahko privoščijo, pa tudi bolj pisana paleta modelov z osebnim pečatom. Kar zadeva rezervne dele, bodo ti enkrat, ko bo tisk 3D na voljo v vsaki kopirnici, precej cenejši kot danes. Nekatera bolj vizionarska podjetja na svojih spletnih straneh že zdaj objavljajo programe za nadomestne dele, ki si jih lahko naložite brezplačno, kot del podpore kupcem. Danes se to sicer še ne splača, tako da si to lahko privoščijo nekateri, upajmo pa, da bodo tako radodarni tudi v prihodnje.

Samovozeča vozila

Investicije v razvoj avtonomnih vozil so gromozanske, vanje pa ne vlagata le Google in Tesla, ki ju po tem najbolj poznamo. Večina avtomobilskih gigantov razvija svoje prototipe ali pa je kupila tehnološka podjetja, ki so specializirana za področje vozil brez voznika. Tudi Uber že preizkuša taksije, ki vozijo sami. Pomisleki o varnosti do zdaj niso ustavili razvoja panoge avtonomnih vozil, ene tistih, ki bodo najbolj spremenile naša življenja v bližnji prihodnosti. Še vedno pa je vprašanje, kako kombinirati obe vrsti vozil v prometu, da bo možnost nesreč čim manjša.

Obogatena in navidezna resničnost

Po uspehu igrice pokemon go, v kateri nam zaslon mobilnega telefona pričara risane pošastke v prostor, kjer trenutno smo, so se investicije v razvoj obogatene resničnosti kar vsule in v bližnji prihodnosti lahko pričakujemo poplavo zabavnih vsebin, ki bodo kombinirale resničnost in fantazijski svet. Prav tako je v silovitem porastu razvoj tehnologij navidezne resničnosti, ki nas – za zdaj z uporabo posebnih očal, v prihodnosti pa bomo najverjetneje nosili kar vsadke VR – popeljejo, kamor koli si želimo. Trenutno je razvoj najmočnejši na področju vojaškega urjenja, »treninga« operacij za kirurge in izobraževanja. Si predstavljate, kako zabavno je učenje, če lahko v tridimenzionalni tehniki vidite tiranozavra, ki lovi svoj plen, olupite telo kože in mišic do kosti ali od blizu opazujete sončni zahod na Marsu? Koliko časa bo prihranil virtualni ogled nepremičnin, ki bi nas morda zanimale? Koliko lažje se bo odločiti, kam na počitnice, če se bomo lahko navidezno sprehodili po bližnji plaži?

Več v Zarji št. 31, 31. 7. 2018.