Zgodbe

Kakanje na pručki

Marija Šelek
30. 3. 2016, 00.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bodite prijazni s svojim telesom in ne dovolite, da vas porcelanasti prestol na vašem stranišču ubija še naprej. Poskusite z iztrebljanjem čepe.

Šimen Zupančič

O pravilnem iztrebljanju so v zadnjem letu ali dveh pisali tudi ugledni tuji časopisi, zato nas nikar ne glejte izpod čela, ker vam bomo zdaj še mi razširili obzorje. Ne šalimo se. Kakanje je čisto resna zadeva. Tudi nekdanja zdravstvena delavka, zdaj sila vitalna upokojenka, Cvetka Mehle Kovačič iz okolice Kopra meni tako. Demonstrirala nam je najprimernejšo držo pri izločanju.

Straniščna školjka je baje izum angleških mizarja in vodovodarja, ki nista poznala človeške fiziologije, se je pa čudežni prestol za iztrebljanje zdel hudo šik plemenitašem in so ga hitro posvojili. Če želimo biti del civiliziranega sveta, pač moramo sedeti na školjki, smo se naučili. Nagovarjanje k razmisleku, k spremembi oziroma  vrnitvi v »primitivne« čase se je na Slovenskem začelo pred dobrimi desetimi leti s članki in knjigo Nare Petroviča, v tujini so bili tovrstni agitatorji že prej, tam so uspeli izvesti še kakšno raziskavo tu in tam. Že takrat so bili znani nekateri dokazi, da sedenje ni ravno naraven položaj za iztrebljanje, da je celo vzrok za marsikatero bolezen.
Kar 63 milijonov Američanov ima občasne težave z zaprtjem, po podatkih njihovega nacionalnega inštituta za zdravje  pa kronično zaprtost (iztrebljanje manj kot trikrat na teden) občuti  od štiri do deset milijonov državljanov. Posledično za odvajala predpišejo 5,3 milijona receptov, kar znese 700 milijonov dolarjev vsako leto.
S čisto intimnega vidika pa ti lahko zaprtost uniči dan ali celo dopust. Zakaj ne bi ljudje naredili vsega, da bi lahko na take težave pozabili ali se jim v širokem loku izognili s tako učinkovitim ukrepom, kot je sprememba položaja pri iztrebljanju, se že nekaj časa sprašuje tudi naša gostiteljica Cvetka Mehle Kovačič. Sama kaka čepe že osem let in iskreno si želi, da bi informacija o kakanju s pručko dosegla čim več ljudi, zato jih vestno nagovarja, naj dajo priložnost telesu.

Skrivnost makedonskih deklet. »V časopisih berem veliko nasvetov o razstrupljanju telesa, ampak tisti način, za katerega mislim, da je najpomembnejši, pa ni omenjen. Pogoj, da se čiščenje telesa z izločanjem izvaja pravilno, je čepenje. O tem ni nič napisano ali pa je premalokrat. Ko je pred desetimi leti o tem pisal Nara Petrovič, sem še uspela stopati na školjko in iztrebljati čepe, zdaj zaradi težav s sklepi to ni več mogoče, zato uporabljam pručko, ki si jo podložim pod noge in ustvarim približno podoben položaj, kot bi čepela,« živahno, a resno pripoveduje Cvetka. Pručko že skorajda po božje časti in zagotovo bi ji zložila še kakšno odo, če bi lahko s tem prepričala ljudi, naj prisluhnejo svojemu telesu.
Ko o čepečem kakanju še ni imela pojma, je bila zaposlena kot laborantka v kliničnem centru v Ljubljani, in spomni se mladih Makedonk, ki so k njim prišle na prakso. Skupaj z njimi so se na deskah straniščnih školjk pojavili odtisi stopal in šele kasneje ji je bilo jasno, kaj so pomenili. 

Več v reviji Zarja, št. 13, 29. 3. 2016