Zgodbe

Za problematično kožo!

Jana
2. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaradi hude alergije po obrazu, vratu in dekolteju sem iskala naravno kremo, ki bi mi pomagala na neškodljiv način. Po dolgem iskanju in preko najstrožjega evropskega certifikata Soil Assotiation sem v trgovini OrCa našla kremo, ki mi je pozdravila kožo!

Dobra tri leta je, odkar se je Diana odločila, da si želi najti rešitev za svojo problematično kožo. Ni bilo lahko, saj je vegetarijanka, sedaj veganka, neizmerna ljubiteljica narave in živali, hotela najti izdelke, ki bodo ustrezali visokim merilom. Za pomoč je prosila življenjskega sopotnika Grego Hotujca, na svetovnem spletu sta prečesala veliko informacij, se učila in odkrila nekaj vrst odlične organske kozmetike. Hkrati se je porodila zamisel, da odpreta trgovino in pomagata tudi drugim: povezala sta se z uglednimi proizvajalci, navdušenimi nad njuno idejo, napraskala kredite in rodila se je OrCa. Diana si je kožo že zdavnaj popolnoma pozdravila in pomagala mnogim ljudem, tudi meni. Z najboljšimi (certifikat Soil Association) organskimi izdelki sem si popolnoma pozdravila hudo kožno alergijo!
 

Kakšna je običajna kozmetika, ki je na policah – glede na to, da je koža naš največji organ, in da vse, kar nanašamo nanjo, pronica v telo?
Že približno dve leti, preden sem začela razmišljati o lastni trgovini, sem začela spoznavati naravno kozmetiko, saj sem bila vegetarijanka in nisem hotela izdelkov z živalskimi sestavinami, testiranimi na živalih. Bolj ko sem raziskovala sestavine, bolj sem ugotavljala, koliko možno nevarnih snovi je v kozmetiki in kateri so lahko stranski učinki. Najprej sem se spoznala z zloglasnimi parabeni, ki so lahko motilci hormonov, živalih. Bolj ko sem raziskovala sestavine, bolj sem ugotavljala, koliko možno nevarnih snovi je v kozmetiki in kateri so lahko stranski učinki. Najprej sem se spoznala z zloglasnimi parabeni, ki so lahko motilci hormonov, znanstveniki so celo našli povezavo med njimi in rakom dojke – sploh v dezodorantih. Ugotovila sem, da v tovrstni kozmetiki ni nič kakovostnega: neki naftni derivat nima koristnega učinka na kožo – ravno nasprotno. Imela sem problematično kožo in iskala sem rešitev zanjo ter ugotavljala, da so še hujši od parabenov konzervansi, ki sproščajo formaldehid, ki je lahko zelo nevaren – v kozmetiki pa ga je veliko.
Našli ste dobre in naravne izdelke ter jih preizkusili na sebi?
Ja. Zanimivo je bilo, da je bila koža po uporabi teh izdelkov najprej še slabša. Začela sem raziskovati, zakaj se mi ob nanašanju dobrih izdelkov koža slabša, ter ugotovila več vzrokov. Če je koža ves čas »zaprta« in se ne more čistiti in razstrupljati, so strupi v telesu – enkrat morajo priti na plan, sicer imamo lahko dolgotrajne posledice. Ni pa tudi vsaka naravna kozmetika dobra: pravilne sestavine morajo biti v pravilnem razmerju in s pravilnimi postopki izdelave. Tako se je rodila zamisel za trgovino: verjela sem, da če takšne izdelke pogrešam sama, jih pogreša še veliko ljudi. Pa še nekaj: zelo sem prepričana, da lahko vsako, čisto vsako podjetje naredi majhen korak k dobrodelnosti – z delom svojega denarja. Zato je ta trgovina usmerjena v dobrodelnost.
Kaj je bilo pomembno pri izbiri proizvajalcev in sestavin? Sama sem vas z veliko vztrajnosti našla po certifikatu Soil Association.
Merilo je bilo, da je kozmetika vrhunska in naravna. Certifikati imajo svoj minimum in maksimum: midva sva hotela vrh po načinu, filozofiji dela, uporabi sestavin, učinkovitosti in kakovosti. Gledala sva zelo strogo.
Certifikati se razlikujejo, toda angleški certifikat Soil Association je najstrožji, ne?
Najstrožji v Evropi, eden najstrožjih na svetu. Je pa tako, da lahko neka kozmetika zadosti minimumu in dobi certifikat in je v istem košu z neko drugo kozmetiko, ki je neprimerljivo boljša, a ima isti certifikat. Zato sva iskala presežek.
V kolikem času in kako ste si pozdravili kožo, ki je, kot vidim, zdaj lepa?
Ko sem odprla trgovino, sem imela še problematično kožo, a takrat organske kozmetike še nisem uporabljala. Veliko rednih strank mi je pozneje reklo, da je škoda, ker se nisem fotografirala, ker je razlika po uporabi te kozmetike očitna – pravijo mi, da sem sama najboljša reklama. Kozmetiko sem začela takoj uporabljati. Začela sem s čistilno kremo, ki razstruplja kožo, in ta se je začela takoj izboljševati. Zelo veliko mi je pomagal naš mineralni puder, olje za kožo, ki sem ga kombinirala še z neko kremo – a da je bil učinek viden, je trajalo najmanj pol leta. Nič ne gre prek noči. Zdaj nimam več nobenih mozoljčkov in težav. Pričakovala sem spremembe, a ne tako velikih, tako da sem presenetila samo sebe.

Več v Jani št. 44

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ