Alter

Razkrite skrivnosti Mela Gilla

Urška Krišelj Grubar
2. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ah, še eden, sem si rekla, ko sem začela brskati po netu, kdo je Mel Gill. Kreator preoblečenih zgodb, ki so jih povedali, zapisali že mnogi pred njim. Vse je mogoče, a zato ne potrebujemo neke višje zavesti, vere, asketskega načina življenja.

Ah, še eden, sem si rekla, ko sem začela brskati po netu, kdo je Mel Gill. Kreator preoblečenih zgodb, ki so jih povedali, zapisali že mnogi pred njim. Vse je mogoče, a zato ne potrebujemo neke višje zavesti, vere, asketskega načina življenja. Do sreče, zdravja, obilja lahko pridemo vsi.
V njegovi uspešnici Meta skrivnost sem sicer našla že vsa odgovore na vprašanja, ki sem mu jih hotela postaviti, toda dobila sem priložnost, da izvem v živo, zakaj misli, da je prav on tisti, ki ve. Na poti v Bolgarijo, kjer je Meta skrivnost več mesecev najbolj prodajana knjiga, se je na povabilo slovenskih založnikov ustavil v Sloveniji.

Kdo je Mel Gill? Takole je zapisano na zadnji strani knjige: Mel Gill je psihoterapevt in eden izmed najvidnejših strokovnjakov v osebnostni rasti. Vodil je številne seminarje in delavnice, ki jih je obiskalo milijone ljudi, trenerjev in poslovnih voditeljev po vsem svetu. V knjigi opisuje tudi svojo zgodbo: »Bila je temna noč 19. decembra 1976, ko se je zame spremenil svet. To je bil dan moje smrti. Mrtev sem bil 19 minut in po vseh pravilih danes ne bi smel biti tu. Bilo je, kot bi nekdo drugo za drugo ugašal luč v prostoru. Najprej so mi odpovedale ledvice, jetra, srce in nato pljuča.« Potem je šel. Umrl za 19 minut pa se vrnil z izkušnjami, ki zdaj spreminjajo življenja mnogih. Zakaj to počne, ga vprašam pozneje. »Ker umiram,« je prepričljiv. »Toda umiramo vsi,« še doda.
Ostal je, da bi lahko učil, da bi modrost, ki jo je prinesel iz onostranstva, prenesel med čim več ljudi. Postal je motivacijski govorec, psihoterapevt in kot z eno besedo pravi učitelj pa tudi učenec hkrati. Tudi na njegovi poti so se in se še pojavljajo ovire. Ločitev, bankrot, nesreča za nesrečo, a, kot to povedo tudi številni drugi, nenadoma sprevidijo, da niso sami. Nekomu se razodene božje kraljestvo, Melu Gillu se je tako imenovana meta skrivnost. »To je tisto, kar ne moremo videti z očmi. Videti jo morate z notranjim vidom za razumevanje,« je zapisano na ovitku knjige. Na novo izrečene besede, ki jih najbolj poznamo iz ust Malega princa, da je treba gledati s srcem. Pozneje bom ugotovila, da ima Gill srce na pravem mestu, najbrž tudi zato, ker njegova notranjost upravlja zunanjost, kar je bistvo meta skrivnosti, ali z drugimi besedami, ki jih tudi že poznamo. Lepota prihaja od znotraj.
Meta skrivnost. Tudi v Sloveniji imamo ljudi, ki so svojo nesrečo znali obrniti v plus. Navdušene nad novimi spoznanji, kako pozitivno privlači pozitivno, kako pri končnih ciljih pomaga vizualizacija, taki in drugačni zakoni, ki niso le za izbrane, ampak delujejo na vsakogar, da je le dovolj odprt in da pač verjame.
Ljudje iščejo ključ do skrivnosti. Zakon privlačnosti je le delček razkrite skrivnosti. Kot terapevt, predavatelj, študent zgodovine je bil razočaran, da ga je toliko ljudi narobe razumelo. Mnogi le kot priložnost za hitro bogatenje, »ki nam pomaga vizualizirati poštni nabiralnik poln denarja, ki se pojavi v resničnosti.« Za druge je zakon privlačnosti le navaden nesmisel in dr. Mel pravi, da imajo prav, ker da ga ne znajo združiti z drugimi zakoni, ki jih je, kot pravijo, nekoč zapisal egipčanski filozof in duhovni voditelj Hermes Trismegitus. Ta rokovska ikona tedanjega časa je menda na velik zelen kamen, znan pod imenom smaragdna tablica, zapisal sedem formul, kako doseči višjo raven razumevanja in modrost s spremenjenim stanje zavesti. O teh zakonih piše Mel Gill v knjigi Meta skrivnost.

Več v Jani št.44, 2.11.2011