Zgodbe

Telovadba za dojke

Jana
23. 11. 2011, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Večanje prsi na naraven način s terapijo, imenovano Decollete, za katero pravijo, da je podobna telovadbi.

Čisto po naključju sem skozi okno nekega kozmetičnega salona opazila mladenko, ki je v družbi gospe v belem suknjiču v zrcalu občudovala svoje dojke. Bila je več kot zadovoljna z videzom, meni pa se je, priznam, zbudila radovednost, ko sem ujela besede, da terapevtka Ženja Petrič veča prsi naravno in nenevarno s terapijo, imenovano Decollete. »Toda vakuum, mikroelektro stimulacija in biofotonska terapija delujejo bolj trajno šele na dolgi rok,« pravi. Če se hočete postavljati občasno z razkošnim oprsjem, pomoč torej je.

»Nekako tako je kot pri  fitnesu: vakuukm potegne dojke, jih spusti in tako naprej. Gre za neke vrste telovadbo,« mi je poskušala razložiti Ženja Patrič, ko nisem povsem razumela, kaj se dogaja z dojkami, ki se po enem obisku v resnici bolj napnejo, so malo večje in delujejo bolj čvrsto, kot sem imela priložnost videti. A tudi uplahnejo po dnevu, dveh, zato je treba postopek ponavljati. Toda od kod, sploh v dobi, ko ponuja plastična kirurgija in kozmetika tako rekoč na vsakem vogalu takšne in drugačne čudeže mladosti in lepote, zamisel, da se ženskam pomaga do večjega zadovoljstva manj nasilno?
Ženske si želijo večje dojke 
Za iskanje bolj neškodljive pomoči ženskam se je gospa Ženja odločila zaradi novosti, ki se je pri nas pojavila pred tremi leti. »Kavitacija, razbijanje maščobnih oblog z ultrazvokom, se je izkazala za učinkovito, poskusila sem jo na sebi, pa sva se z možem odločila za nakup – druga v Sloveniji sem imela to aparaturo in, priznam, zaznala sem to tržno nišo.« Raziskovala je, iskala dodatne informacije in se dela lotila bolj z medicinskega vidika, saj ji je z informacijami in nasveti precej pomagala tašča, sicer upokojena kirurginja. »Povedala nama je, kaj se dogaja v telesu, zato traja kavitacija dve uri in pol, zraven se vdihava kisik, ki pomaga razgrajevati maščobo.« Zaradi uspešne pomoči lepšemu spolu pri oblikovanju telesa in zaradi težav, ki so jih omenjale v zvezi z dojkami ob pogovorih na terapiji, je začela intenzivno iskati informacije, kako pomagati ženskam, ki so nezadovoljne z dojkami. »Hotela sem najti čim manj škodljiv način, seveda sem se zavedala, da aparat, ki pomaga povečati dojke, ne more biti tako učinkovit, kot je operativno povečanje dojk. In našla sem aparat, se naučlila delati z njim , ga preizkušala na strankah in se pred dvema letoma odločila, da začnem delati z njim bolj resno.«
Kombinacija metod
Način, kako pomaga ženskam do večjih in bolj čvrstih dojk, je kombinacija vakuuma, biofotonske terapije, mikroelektro stimulacije, masaže in vibracijske terapije. Zveni učeno in zapleteno. »Delovanje naprave simulira več različnih vzorcev koordiniranih vaj za krepitev okoliškega mišičja, tkiva in vezi, ki skrbijo za čvrstost oprsja, hkrati pa spodbuja prekrvavljenost in postopoma prispeva k povečanju izločanja estrogena in rastnega hormona.«
Kaj meni prof. dr. Uroš Ahčan
Estetska medicina se vedno bolj oddaljuje od prave, z dokazi podprte medicine.
Dokaze in preverljive rezultate zamenjujejo raznobarvne lučke različnih naprav, tuje, zapleteno izrazoslovje, ki ga navadno ljudje ne poznajo, trženjski triki in prijazna beseda. Prijazne besede so vse redkejše, zato jih ljudje toliko bolj potrebujemo in jih celo plačujemo. Sodobne spovednice in iskreni pogovori so pogosti ne le pri frizerju, temveč tudi v lepotnih centrih, studiih, masažnih salonih, klinikah lepote in podobno.
Zato je pogosto za ljudi pomembno, da ne boli, da ni zapletov, da terapevt ne more narediti škode, da je poceni in da so prijazni. Žal pa, ko nazadnje seštejemo vse skupaj in pogledamo učinek, lahko ugotovimo, da je bilo prijetno, a brez večjega učinka. Da učinka ni bilo, zaupa le malo ljudi, saj jim je nerodno. Osebno v to tehniko ne verjamem in je svojim najbližjim ne bi svetoval. Tudi opis delovanja različnih metod je z medicinskega stališča nenatančen. Edina metoda, ki se v svetu uporablja, je sistem injiciranja telesu lastnega maščevja, obogatenega s posebnimi celicami, in vakuumske naprave (sistem BRAVA). Postopek je zelo dolgotrajen, saj je treba nositi posebni vakuumski nedrček tudi 11 ur, vsak dan, več mesecev. Nato je potrebno večkratno injiciranje posebno obdelanega lastnega maščevja, navadno v splošni anesteziji. Metoda je primerna predvsem za manjše prsi pacientk, ki ne želijo prsnih vsadkov.

Več v Jani št. 47

Tekst: MIŠA ČERMAK, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ