Nasveti

Ste za domač suši?

Jana
23. 11. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Suši je že nekaj let trendovska hrana, kar ne preseneča, saj je reven s kalorijami, ribe in riž pa uvrščamo med bolj zdrava živila. Pripravite si ga lahko tudi doma.

Suši je že nekaj let trendovska hrana, kar ne preseneča, saj je reven s kalorijami, ribe in riž pa uvrščamo med bolj zdrava živila. Pripravite si ga lahko tudi doma. Prav nič ni zapleteno. Ob prihajajočih praznikih je domač suši morda lepa priložnost, da presenetite goste. Zato imate še dovolj časa, da najmanj enkrat pred pogostitvijo poskusite s pripravo sušija zase. Le brez strahu in veselo na delo.

Suši je sestavljen iz riža, začinjenega s kisom, alginih listov, surovih rib in zelenjave. Poznamo več vrst sušija:

• suši nagiri - riževa kroglica, na kateri je z vasabijem (japonskim hrenom) premazana rezina surove ribe,

• suši maki - gre za zvitke iz alg nori, ki so polnjeni z rižem in različnimi dodatki, kot so ribe in zelenjava,

• suši gunkan - zvitki iz alg nori, polnjeni z rižem in dodatkom,

• suši temaki - nekakšne vrečice iz nori alge, polnjene z rižem in drugimi dodatki.

Ali potrebujete kakšne posebne pripomočke?
Potrebujete bambusovo podlogo, s katero zvijate sušije, in folijo, s katero ohranjate svežino ali si z njo pomagate, da se suši ne sprime z bambusovo podlogo. Potrebujete seveda delovno površino in oster nož. Med sestavinami je pomembno, da imate primeren riž, rižev kis, alge nori, vasabi, sojino omako, sezamovo olje, vloženi ingver in svežo kumaro. In seveda zagotovo popolnoma svežo ribo, saj jo boste jedli surovo!

Kje se dobijo sestavine za suši?
V večini hipermarketov boste dobili na policah s tujimi specialitetami tako alge za zavijanje kot tudi rižev kis, vasabi, vloženi ingver, sojino omako in bambusovo podlogo. Ribe pa kupite v ribarnici in se pozanimajte, ali so res sveže.
Sestavine za suši lahko naročite tudi po spletu.

Kateri riž je pravi
Skrivnost popolnega suši riža je njegova lepljivost. Najbolje je uporabiti okroglo- in kratkozrnati riž, ki se dobro sprime, nikakor pa ni primeren dolgozrnati ali celo basmati riž. Če vam ne uspe dobiti posebnega riža, za suši izberite tistega za rižoto. Pred kuhanjem riž vedno sperite, potem ga kuhajte v malo vode oziroma v razmerju ena količina riža in dve količini vode. Med kuhanjem riža ne pokrijte in vodo po potrebi, če je preveč izpari, dolijte. Ko je riž kuhan in ohlajen, mu dodajte 3 žlice riževega kisa, 2 žlici sladkorja in žličko soli ter vse skupaj dobro premešajte.

 

Priprava sušija korak za korakom

Predpriprava: po gornjih navodilih skuhajte riž, ga začinite in ga ohladite. Ribo (tunina ali losos, lahko pa tudi drugo) in zelenjavo (kumaro, korenček, zelena solata) narežite na dolge in tanke trakove. Na bambusovo pletenjačo položite PVC-folijo.

  1. List alg nori položite na bambusovo pletenjačo in nanj porazdelite približno pest riža. Pazite, da plast ne bo predebela.
  2. Na riž enakomerno položite svežo ribo in zelenjavo.
  3. Enakomerno zvijajte in pazite, da bodo dovolj trdni in ne bodo razpadli.
  4. Sušije nazadnje narežite z ostrim nožem.
  5. Ribji sušiji so najboljši z vasabijem in vloženim ingverjem. Bodite zmerni pri uporabi, saj je oboje precej močnega okusa, zvitke pomakajte v sojino omako.

Ne obupajte, če vam prvič ne bo uspelo. Vaja dela mojstra!

Kakšna pijača se prilega k sušiju?
Tradicionalno zeleni čaj pa tudi sake, japonsko riževo vino, ki ga pogrejejo v topli kopeli. Prilega se tudi svetlo pivo in mineralna voda.