Zgodbe

Večer izrednih žensk

Jana
17. 1. 2012, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na slavnostni prireditvi v prenovljeni ljubljanski operni hiši je bila za Slovenko leta 2011 razglašena priznana akademska slikarka in ilustratorka Jelka Reichman.

Dobili smo novo Slovenko leta! Bralci in bralke revije Jana so za 24. Slovenko leta izbrali Jelko Reichman. Slavnostna prireditev je bila letos, po nekaj letih ponovno, v prekrasni, prenovljeni ljubljanski operni hiši.

Poklon našim nominirankam za Slovenko leta se je tokrat začel že ob pol štirih, ko jih je v svojih prostorih svečano sprejel predsednik države dr. Danilo Türk. Od tod so jih pripeljali v bleščečo operno hišo, kjer se je ob petih začela svečana prireditev, ki sta si jo zamislila scenarista Andrej Stražišar in Vinko Möderndorfer.

Obiskovalce in nominiranke so z nastopi med drugim navduševali igralci Vito Weis, Pavle Ravnohrib, Sandi Pavlin, Boris Kobal, plesalci Brane Potočan, Mitja Pungeršič, Tina Janežič, Katjuša Kovačič, Duško Teropšič ter pevci Jani Kovačič, Julija Kramar in zbora Osnovne šole Miška Kranjca ter Osnovne šole Dravlje. Slavnostni govornik pa je bil nekdo, ki odlično pozna zgodovino Jane in akcijo Slovenka leta - nihče drug kot nekdanja urednica Jane Bernarda Jeklin.

Po predstavitvi izjemnih žensk, ki so zbrale dovolj znanja, poguma in ustvarjalnosti, da so stopile iz povprečja - Maje Keuc, Dragice Kraljič, Tine Maze, Vilme Novak, Fanči Perdih, Nataše Pirc Musar, Ruth Podgornik Reš, Jelke Reichman, Majde Struc, Vilme Topolšek, Katje Zabukovec Kerin in Milene Zupančič - pa je prišel trenutek, ki smo ga vsi že nestrpno čakali - razglasitev Slovenke leta 2011! Skrbno čuvano skrivnost je odkrila urednica revije Jana Melita Berzelak.

 

FOTOGALERIJA: slavnostna razglasitev Slovenke leta 2011

PORTRET: Jelka Reichman, Slovenka leta 2011