Zgodbe

Kaj počnejo na nebu?

Dejan Ogrinec
23. 4. 2013, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

8. in 9. aprila se je dogajala pomembna konferenca z naslovom Kaj se skriva za teorijo spreminjanja vremena – upor civilne družbe proti geoinženiringu.

Da čudni sledovi, ki jih na nebu ob jasnem vremenu puščajo letala, niso samo predmet kavarniških razprav ali spletne pošte paranoikov, so dokazali še v Evropskem parlamentu. Pod pokroviteljstvom poslanke Tatjane Zdanoka in nekdanjega poslanca Giulietta Chiesa ter organizacije Skyguards, ki temelji na evropski civilni iniciativi, se je 8. in 9. aprila dogajala pomembna ter glede na vsebino skoraj zastrašujoča konferenca z naslovom Kaj se skriva za teorijo spreminjanja vremena – upor civilne družbe proti geoinženiringu.

Geoinženiring je mednarodno sprejeti izraz za, poenostavljeno rečeno, manipulacijo z vremenom, kar so na konferenci prikazali različni strokovnjaki. Končno je lahko javnost (in člani Evropskega parlamenta) poslušala o raziskavah, opažanjih in izsledkih, za katere prej nihče ni imel posluha, niti glavni mediji. Člani konference so sicer poudarili, da ne želijo povezovanja z izrazom kemtraili, ki pomeni sledi iz letal, v katerih je kemija, geoinženiring je nekaj širšega, večjega in – zastrašujočega.

Kako obvladati vreme

Geoinženiring, to so široko začrtani posegi v zemeljske klimatske razmere, naj bi zmanjšal vpliv globalnega segrevanja. Ideja, kako obvladovati vreme, pa se deli v dve smeri: kako zmanjšati ogljikove izpuste in obvladovati vpliv (radiacijo) Sonca na zemeljsko površino. Ogljikove izpuste naj bi urejali Kjotski sporazum in mednarodni dogovori, ker pa je pršenje aerosolov dosti cenejše, vsaj po besedah bivše Busheve administracije (letno približno pet milijard dolarjev za ZDA), so se pri reševanju razmer usmerili v nebo. Obstaja tudi vladni dokument britanske kraljevine iz decembra 2012, v katerem je priporočilo, naj Angleži postanejo vodilni v tej dobičkonosni temi. Da ne bo pomote, geoinženiring ni razbijanje oblakov toče ali lokalno povzročanje padavin, kar se tudi izvaja.

Malo ljudi ve, da je geoinženiring v osnovi vojaška zadeva in primarno sploh ni namenjen ohlajanju ozračja. Civilna družba samo upa, da je osnovni vzrok tega početja dobrobit za človeštvo. Zdajšnji glavni svetovalec za znanost predsednika Obame, John Holdren, močno verjame, da bo geoinženiring prispeval k stabilizaciji vremena. Zato popolnoma podpira (tako kot ZDA) spuščanje barija, magnezija, aluminija in nanovlaken ter drugih kemičnih snovi v nebo. V članku, ki ga je objavila revija državnega sveta za zunanje zadeve (CFR), so celo hvalili uporabo težkih kovin v naši atmosferi za borbo proti globalnemu segrevanju. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 17, izid: 23.4.2013).