Nasveti

Lepi in zdravi zobje

P. M.
22. 4. 2013, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsak dan se v naših ustih razvijajo bakterije. Podnevi jih s slino precej odplaknemo, a ponoči se zaradi vlažnega in toplega okolja zlahka namnožijo.

Bi radi imeli hollywoodski nasmeh? Potem si redno ščetkajte zobe, uporabljajte zobno nitko, se zdravo prehranjujte, vsaj dvakrat na leto obiščite zobozdravnika, omejite uživanje sladkarij in gaziranih pijač, se izogibajte kajenju, zmanjšajte pitje alkohola in zamenjajte zobno ščetko vsake tri do štiri mesece. 

Vsak dan se v naših ustih razvijajo bakterije. Podnevi jih s slino precej odplaknemo, toda ponoči, ko je proizvajamo manj, se zaradi vlažnega in toplega okolja zlahka namnožijo. Prav zato je priporočljivo, da si zobe ščetkamo vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, če je le mogoče, pa tudi po vsakem obroku. Izberite mehkejšo zobno krtačko ali električno in si nanjo stisnite zobno pasto. Začnite si ščetkati zobe tako, da delate majhne krožne gibe na vsakem zobu posebej, nato še (najmanj enkrat dnevno) uporabite zobno nitko. Z njo boste odstranili hrano, ki se je zataknila med zobmi in je s ščetko niste mogli doseči. Pri ščetkanju zob bodite dosledni, saj z nezadostno ustno higieno pridejo slab zadah, karies in bolezni dlesni.

Zdrave dlesni – zdravi zobje

Zdrave dlesni so čvrste, trdno se držijo zob in med ščetkanjem ne krvavijo. Težave se pojavijo, ko se začnejo nalagati obloge v tako imenovanih obzobnih žepkih ter povzročijo infekcijo, ki poškoduje dlesni in tudi kost, ki drži zob na svojem mestu. Včasih bolezen povzroči oteklino, rdečino ali mehčanje dlesni, zaradi česar so te bolj nagnjene h krvavenju. Vnetje dlesni ali gingivitis je mogoče odpraviti z vsakodnevnim rednim ščetkanjem zob, čiščenjem medzobnih prostorov, jezika, zobnih nadomestkov in prostora pod njimi, nikar ne pozabite na zobno nitko. Resnejša težava od vnetja dlesni je paradontitis ali paradontoza (propad povezave med zobno korenino in tkivi, ki to korenino obdajajo in sidrajo zob v čeljusti). Razvije se zato, ker bakterije načenjajo dlesni, obzobni žepi postajajo vedno globlji, v njih pa je prostora za čedalje več bakterij. Dlesni se umikajo od zob, ob vsakem ščetkanju krvavijo in zobje se začnejo majati. Ko opazite prve znake te bolezni, je nujno, da se naročite pri svojem zobozdravniku, saj v nasprotnem primeru  tvegate vnetje, ki lahko uniči kosti, dlesni in druga tkiva, ki podpirajo vaše zobe. Če ne ukrepate pravočasno, se lahko zgodi, da ostanete brez zob.

Tudi gibanje prispeva k zdravju zob

Če uživate sadje in zelenjavo, po možnosti z olupkom, si zagotovite vitamine, minerale in druge hranljive snovi, potrebne za splošno zdravje. Z grizljanjem jabolka ali surovega korenčka zobje  tudi ostajajo v dobri formi. Z uživanjem zelene zelenjave, kot so ohrovt, artičoka in špinača, dobimo dovolj kalcija, ki je pomemben za nastajanje kostne mase. Izogibajte se sladkim pregreham, saj je sladkor najljubša hrana za bakterije. Ker pa se je skoraj nemogoče vedno in povsod ubraniti torti ali kepici sladoleda, strokovnjaki svetujejo, da si po uživanju sladkarij vedno očistimo zobe.

Nekoliko presenetljiv je podatek, da lahko tudi z redno rekreacijo poskrbimo za boljše stanje ustne votline, saj naj bi se tudi z gibanjem zviševala kostna masa. Kadar človek na primer trpi za osteoporozo, torej ima bolj krhke in lomljive kosti, bo telo vzelo kalcij, fosfor in druge minerale iz zob, da bo podprlo skelet.

Kako izbrati pravega zobozdravnika

Osebnega zobozdravnika si izberete praviloma med splošnimi zobozdravniki v zdravstvenem domu ali zasebnimi zobozdravniki, ki so sklenili pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Priporočljivo je, da za nasvet pri izbiri povprašate bližnje, prijatelje in znance. Dober glas seže v deveto vas, zato boste precej hitro ugotovili, kateri zobozdravnik je bolj priznan in cenjen od drugih. K njemu se odpravite vsaj vsakih šest mesecev, če je treba, pa tudi večkrat na leto.

Bolj bel in širok nasmeh

S pojavom laserja v svetu zobozdravstva si je marsikdo oddahnil, saj so z njim posegi postali manj boleči. Laserje najpogosteje uporabljajo za zdravljenje bolezni ustne votline, kot so karies, vnetje zobne pulpe in parodontalna bolezen, za zdravljenje koreninskih kanalov, žilnih sprememb v ustni votlini, male kirurške posege in še bi lahko naštevali. Vse več ljudi pa se odloča tudi za polepšanje zob. Veliko povpraševanja je na primer po laserskem beljenju zob, to je aktivaciji gela za beljenje z lasersko svetlobo. Pod vplivom halogenske svetlobe gel prodre v del zoba in tam razgrajuje pigmentne madeže. Z omenjeno metodo se bistveno skrajša čas, ki se ga sicer porabi za klasično beljenje, zaradi česar je izkušnja na zobozdravstvenem stolu precej bolj pozitivna. Pred beljenjem je treba le očistiti zobe in zobni kamen. Kako zadovoljni boste z bolj belim in bleščečim nasmehom, je odvisno še od starosti, strukture zob in njihove naravne barve ter intenzivnosti madežev. Treba pa se je zavedati, da učinek beljenja ne traja večno, ampak približno dve leti. Za storitev boste odšteli najmanj 350 evrov.

Elegantna okrasitev zoba

Popularen modni trend v zobozdravstvu je zobni nakit. Kdor želi biti opažen, se lahko odloči za različne oblike in barve zobne dekoracije, in sicer s kristalčki, zlatimi in srebrnimi okraski ter brušenim steklom. Zobozdravnik jih brez bolečine prilepi na zob s posebnimi materiali, ki omogočajo trajno pričvrstitev. Postopek je neškodljiv, saj ne poškoduje zobne sklenine. Če se boste nakita naveličali, ga bo zobozdravnik hitro, preprosto in neboleče odstranil ali zamenjal s katerim drugim, ki si ga boste zaželeli.